tisdag 5 januari 2010

Vill regeringen förbjuda fotografering?

 image

Namn som Robert Frank, Lewis Hine och Henri Cartier Bresson men även för den delen Robert Capa är legender inom fotografin som inspirerat massor av ungdomar att ta upp en kamera och börja fotografera sin omgivning.

Jag har säkerligen ägnat hundratals för att inte säga tusentals timmar åt att studera dessa mästares bilder. För att beundra, inspireras och lära av deras sätt att närma sig världen genom en fotolins.

Robert Franks fantastiska foton i den epokgörande boken ”The Americans”. Bressons kärleksfulla foton av människor från alla delar av vår värld. Lewis Hines sociala fotografering och Robert Capas krigsreportage har alla på något sätt fostrat generationer av fotografer och påverkat fotograferingen som konstart och gestaltningsinstrument av vår omvärld.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA  (London, 2006)

Jag ser idag att regeringen lägger ett förslag att alla fotografer ska inhämta den fotograferades samtycke vid varje fotograferingstillfälle. Ett orimligt förslag då det kommer att omöjliggöra att på rätt sida av lagen kunna i framtiden dokumentera och gestalta världen. Det blir med regeringens förslag omöjligt att skapa fotografering av den dignitet som de ovan nämnda gjorde. Framtidens Franks, Cartier-Bresson, Hine och Capas blir med regeringens lagförslag kriminella.

Ska varje individ skriva på en blankett vid varje fotograferingstillfälle blir det omöjligt att gestalta stämningar och händelser med bibehållen realism och sentiment.

PICT0005 (London, 2008)

Man kan bara se förslaget som en naturlig (och beklaglig) fortsättning andra insatser på lagstiftningens område där kontrollsamhället flyttar fram sina positioner. FRA och Ipred diskuterades högljutt och rättvist under förra året men förslaget om acceptans vid varje fotograferingstillfälle har inte blivit uppmärksammat. Det är märkligt att inte ens Journalistförbundet sett konsekvenserna för sina egna medlemmar när man inte har invändningar mot lagförslaget.

teater_uy (Motståndsfestivalen, 2008)

Med digitalkameran har nya möjligheter för fotografer och fotografikonsten att utvecklas. Samtidigt har givetvis missbruk i samma utsträckning möjliggjorts men med Ipred-lagens tankefåra som modell försöka stoppa missbruket och samtidigt göra det omöjligt för fotografer att skapa är ingen bra lösning.

Ipred har inte stoppat nedladdningen av copyrightskyddat material. Finns tekniken kommer den användas. Likaså missbruket av kameran och bilden som smygfotografera kvinnors underliv kommer att fortsätta för där har inte regeringens förslag någon som helst betydelse. Det är inte fotografiet som som sådant som är boven utan perversa kriminella.Det enda regeringens lagförslag gör är att olagligförklara kreativ fotografering.

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson

PS. De tre foton som är publicerade här är alla enligt regeringens förslag straffbara och kan ge upp till två års fängelse, rimligt och vettigt? DS

Anslut dig till

FOLKAKTIONEN För en välfärdsstat för ALLA! Skriv gärna på uppropet och sprid det vidare!

1 kommentar:

  1. Lika bra att förbjuda kameror och telefoner med kameror på ... eller....

    SvaraRadera