måndag 14 september 2009

Oppositionen allt tydligare

staket

”Det (andra) hotet är att vi motarbetas av grupper och partier som uppfattar vår politik som ett hot mot sina intressen, mot markspekulation, mot klassamhället. Det kommer att krävas mycket upplysning och intensivt arbete av arbetarrörelsens organisationer.” (Macke Nilsson: Samtal med Olof Palme, Prisma 1972, sid 43).

Olof Palme sa detta för 37 år sedan. Det är närmast profetiska ord i sin enkelhet och klarsynthet. Situationen är likartad. Socialdemokratisk politik ses som ett hot mot klassamhället, mot spekulation och mot starka kapitalintressen. Därför den kampanj som bedrivs mot arbetarrörelsen och mot det socialdemokratiska partiet från den borgerliga regeringen.

Efter gårdagens debatt i TV så har borgerlig media beskrivet oppositionen som djupt oenig. Det är inte utan man undrar om vi såg samma Agenda Expressens ledarskribenter och undertecknad. Man lämnar inte besked heter det men det uttalandet skulle kunna med största relevans kunna gälla istället regeringen själv. När Anders Borg vägrar att svara på frågor om hans egen spekulation i och förhoppningar om sänkta reservationslöner så är det ett exempel på hur regeringen säger en sak och de facto gör något helt annat.

 

“..uppfattar vår

politik som ett hot…”

Den rödgröna oppositionen blir allt tydligare i sina konturer och med vilken politik som de kommer att gå till val på. Det innebär också att nervositeten hos regeringen kommer att öka och därav det höga tonläget i debatten. Regeringen Reinfeldt har två problematiska lik i lasten; försämringarna i välfärdsystemen och då främst det hotande haveriet i Försäkringskassan där 50.000 personer hotas att hamna utanför systemen nästa år. Till detta kommer den allt mer ökande arbetslösheten där en arbetslöshet på 12 procent och kanske än mer är ett reellt hot.

”Vi motarbetas av grupper som uppfattar vår politik som ett hot mot sina intressen”, sa Olof Palme inför 1970-talet. Samma ord skulle Mona Sahlin kunna citera inför det kommande decenniets utmaningar och med samma relevans 2009 som de hade för Olof Palme då 1972.

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson

4 kommentarer:

 1. berätta gärna vad dom var tydliga i.. för du är nog ganska UNIK att se detta då..

  det enda dom visade var att dom är PROFFS på att ducka obekväma frågor tex vad dom VILLE..

  SvaraRadera
 2. De är tydliga på att ska vi ha en generell välfärd kommer det att kosta - det kan bara finansieras gemensamt över skatten. de är tydliga på att vinst ska inte bekostas av oss skattebetalare. de är tydliga på att de frågor som de inte har diskuterat hela vägen än kommer att lösas för viljan finns att komma överens.
  De är också tydliga på att regeringens politik har varit till skada för landet och för alla som nu är arbetslösa.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker mest att de var tydliga på att de inte har mycket att hänga i granen till jul. De är ju inget annat än en trio virrpannor som inte kan göra annat än att vända raka frågor till kritik mot sittande regering stup i kvarten, det var knappt så att de under debatten gav ett enda rakt svar. De gånger det kom svar var det i princip oavkortat tre olika svar som framkom.

  Min fråga till dig är om du såg det nämnda programmet? Om så var fallet så skulle jag vilja veta om du hade ljudet på eljer av?

  Sverige skall vara evigt tacksamma att vi har haft en stark regering i denna djupa kris. Hade vi haft en vänster regering utan majoritet (så som Sverige har styrts under modern tid) hade det kunnat gå precis hur illa som helst. Man gick till val med ett målmedvetet valprogram som man i princip har följt till punkt och pricka, något som ALDRIG tidigare har hänt i modern tid i detta land.

  Att sedan Lars-Stalins-orkester ens har mage att jämföra Sverige med Norge är ju inte bara pinsamt det är oxå ett bevis på vilken oduglig politiker denna man är.

  Frågan är slutligen om kamrat Ohly tänker låta sina barn gå kvar i friskolan där de går idag?

  SvaraRadera
 4. Svaga argument - höj rösten stod det skrivet i kanten på den kände politikerns manus. Tydligen har Fred S samma argument. Förutom svepande fraser, lite invektiv och en allmän devot hållning till regeringen så är det bara en massa hög volym.

  SvaraRadera