torsdag 7 januari 2010

Sluta fjanta för kungabratsen!!

afsked

(Fransk satir av Ludvig XIV inför hans avrättning)

Den filippinske diktatorn Marcos fru samlade på skor. Hon hade tusentals när Marcos till sist blev störtad. Allt detta medan det filippinska folket plågades och svalt under en avskyvärd diktaturen.

Det påstås att den franska drottning inte förstod varför de fattiga i Frankrike inte åt bakelser när det inte fanns något bröd. Om detta är sant är väl ingen som vet men det samtidigt säger lite om hur den franska ”pöbeln” (en förvanskning av det franska ordet för folk, peuble) uppfattade kungamakten och monarkins livsstil.

För Marcos och hans dam gick det åt skogen medan Marie Antoinette blev av med det söta huvudet när giljotinen gick varm på det nuvarande Place de La Concorde.

Vad man funderar på hur tänkte Imelda Marcos, Marie Antoinette och andra när det levde ett liv som var så långt ifrån folkets verklighet. Var de fullständigt bortkopplade eller brydde de sig inte.

I går var det ett stort reportage om de svenska prinsessorna världsfrånvänd tillvaro. Ena dagen är Victoria på tursistbesök och leker krig i Afghanistan för att nästa dag på Stureplan bland de andra bratsen sedan visa upp sina handväskor för 250.000 spänn. Madeleine håller sig med handväskor för ca 300.000 kronor.

Detta i ett land där arbetslösheten är skyhög, där det finns stora brister i sjukvården och skolan har fortfarande en massa att bevisa. I samma land där regeringen har uppfattningen att sjuka och arbetslösa är för lata att göra sin del i samhället. Och, samtidigt som samma monarki ska hålla bröllop för osannolika 65 miljoner kronor.

Det är banne mig vi som betalar deras snobbväskor, flotta bröllop och allt mer från ”pöbeln” avvikande livsstil. Det blir alltmer stötande på ett sätt som påminner om Imelda Marcos och Marie Antoinette.

Jag vill inte påstå att vi ska ta fram giljotinen, men att få slut på monarkin framstår alltmer som nödvändigt med tanke på den livsstil som de visar upp. Och, kära monarkister kom inte med tjafset att monarkin är så förbaskat bra reklam för Sverige för det är nys.

Det som är bra reklam för Sverige är alla de produkter av högsta kvalitet vanliga löntagare producerar, våra välutbildade strävsamma yrkesmänniskor och Sveriges goda rykte som föregångsland inom många områden.

Det är stötande med handväskor som kostar mer än vad mången tjänar på ett år och ett bröllop som kostar fantasisummor. Det är också stötande att se fjantandet för monarkin när det finns väsentligt viktigare saker att lägga våra skattepengar på än det här kungliga tjafset!

Text: Ingemar E. L. Göransson

Anslut dig till

FOLKAKTIONEN För en välfärdsstat för ALLA! Skriv gärna på uppropet och sprid det vidare!