lördag 6 mars 2010

Lathetens lov

Det är nyttigt att vara lat ibland. Det är gott för hälsan att inte göra något alls. Det är balsam för själen att räkna bladen i trädet ovanför när man ligger i hängmattan. Kort sagt det är inte bra att alltid vara så förbaskat produktiv som vi oftast är.

vila_redigerad
Det är nyttigt att helt enkelt kliva av ekorrhjulet när kroppen och sinnet säger att nu får det vara nog. Det är förbaskat skönt att likt den gamle stinsen se tågen åka förbi och säga ”Det skiter jag i!”


Asocialt? Kanske på ett sätt men på ett annat djupt mänskligt. Vi kan se kroppen och själen som en maskin som jobbar oavbrutet för att vi skall andas, hjärtat skall slå, tarmarna bearbeta maten och drycken, benen ta oss fram, fingrarna och händerna gripa i verktygen, pennan, tangentbordet eller vad det nu är.


Om kroppen vore en bil skulle vi köra in den på service, inget tu tal om det, för annars skulle ju bilen haverera förr eller senare på grund av uselt underhåll. Kåken vi bor i målar vi om, städar och underhåller för annars förfaller den. Men oss själva, vårt viktigaste livsverktyg, missköter vi oftast å det grövsta.


Vårt eget underhåll det låter vi vara för vi ”måste göra” både det ena och det andra. Och skulle vi se någon i vår omgivning som ”inget” gör blir vi uppbragta och gnisslar tänder om latoxar och asociala typer som lever på andra.


Lördag förmiddag och helg.  Stäng av mobilen och ge fan mailen. Bli otillgänglig och njut av tillvaron. Lyssna inte på Luthers och Jantes förebrående bannor! Njut av helgen! Njut av att vara vid liv! Var lat!

(Tidigare publicerad på Du och jobbets blogg, 5 mars 2010)

Text: Ingemar E. L. Göransson, Foto: Christoffer Göransson