lördag 19 september 2009

“No mercy” – Det är krig

mona_red

Mona Sahlin har hamnat i blåsväder genom att hon har under slutskedet på kyrkovalet åkt på jet-set fest på Mallorca. Moralkakorna har kommit upp på bordet på nytt och skall nu avätas. Servering står bl.a. Expressens skrivkulier för.

Man kan ha synpunkter på timing och det taktiska att ge sig iväg på detta arrangemang. Men då bör vi kanske fundera på några ting; vem tjänar på att Expressen gör affär av Sahlins utflykt i den överklassens festiviteter. Sahlin vad jag förstår pröjsar med egna pengar resa och alla kostnader kring den.

Hon är inte heller ensam att delta i den Bindefeldsa födelsedagskalaset. Flera borgerliga ministrar deltar också (vilket Expressen talar tyst om). Man kan sedan tycka att det är på gränsen till larvigt att delta i detta jippo, men det är Mona Sahlins eget beslut och så länge inte partiet eller skattebetalarna inte behöver dra upp lädret rör det egentligen ingen annan än Mona Sahlins familj och närmaste.

Vad är då problemet? För det första det är under slutskedet av ett allmänt val, men kyrkovalet kan väl knappast betraktas som oumbärligt. Med ett valdeltagande på 10 % känns det inte speciellt viktigt utan snarare en intern angelägenhet bland de närmast sörjande. Detta oavsett om man från olika håll försökt blåsa artificiellt liv i en ganska ointressant händelse.

För det andra och det är mer problematiskt. Genom att åka demonstrerar Mona Sahlin att hon lever på andra villkor än andra människor. Framför allt sitt partis väljare som aldrig skulle tänka sig att delta i en uppvaktning hos den allt annat än diskreta överklassen. Många skulle heller inte ha råd att flyga till det varma Medelhavet för att fira av sina goda vänner. Här ligger problemet. Det ger bilden av politiker lever ett annat liv än vanliga dödliga. Det är lite av det som var LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedins problem under vintern då samma bild av att tillhöra en annan krets i samhället än den man talar för blev så tydlig. När denna mentala kollision inträffar kan skadar trovärdigheten långt mer än händelsen i sig.

 

“….politik är ett

smutsigt spel…”

Det här vet Expressen mycket väl och det är därför man gör en affär av Sahlins resa. Det handlar inte privatpersonen Mona Sahlin utan partiledaren, socialdemokraten Mona Sahlin som gör det som man kan förvänta sig av ex kulturminister Adelsohn-Liljeroth och integrationsminister Sabuni eftersom de tillhör dessa kretsar i den stockholmska överklassen.

Misstaget är inte att Sahlin åkte, det är hennes sak, men man kan undra hur omgivningen, hennes rådgivare tänker. Omdömet måste ha klickat när beslutet togs. Faktum är ju att partiet äger Mona Sahlin i en valrörelse. Man kan som jag tycka att den är ganska ointressant men jag är inte i kyrkan som den gudsförnekare jag är men socialdemokraterna har satsat starkt på att göra ett bra val i valrörelsen. Då och därför framstår Mona Sahlins resa till Bindefelds partaj som inte optimal sett ur opinionsbildningsperspektiv. Tvärtom den lämnar onödiga blottor för högerns Sahlin-ätare.

Får det någon betydelse, nej säkerligen inte. Men hela uppståndelsen visar att Mona Sahlin kommer att hårdbevakas av media och minsta brist på omdöme eller misstag kommer att bli ammunition i kriget mot det röd-gröna alternativet i valet 2010.

Vi kan tycka att det är fånigt, oseriöst eller helt enkelt obehagligt, men politik är ett smutsigt spel och som en god vän sa ”de tänker inte som vi” har fått en tydlig bekräftelse. Kampen om regeringsmakten kommer att bli ett krig där inga fula tricks kommer att undvikas eller barmhärtighet visas. Desto fortare oppositionen inser detta desto bättre.

Text: Ingemar E. L. Göransson

Foto: Christoffer Göransson