torsdag 9 december 2010

Reinfeldt gör som “storebror” säger

newyork 175

Det är på gränsen till pinsamt att se kryperiet för amerikanska intressen från den svenska regeringen. Sverige har under flera regeringar agerat transportkompani åt USA. Detta har skett i ökad utsträckning efter den 11 september.

Vi kommer ihåg hur CIA eller vem det nu var fick hämta två egyptier och forsla dem till tortyr i deras forna hemland. Vi har fått bevittna hur Sverige på andra sätt bistått USA i det s.k. kriget mot terrorn. Och nu senast hur Reinfeldt själv tog sin miljöminister Carlgren i örat då den vågade yppa några timida anmärkningar mot USA:s brist på engagemang i klimatfrågan.

Det är uppseendeväckande att se hur det går att ta telefonen och tala om för den svenske statsministern var skåpet ska stå för att få tyst på den mest lågmälda och försynta kritiken mot USA:s intressen.

Det är också uppseendeväckande att se hur statsministern faller till föga inte bara i sak utan med själ och entusiasm för att möta amerikanska stormaktsintressen.

Andra uppgifter som kommit fram den gångna vecka är att det funnits ett underrättelsesamarbete där USA har tillsammans med svensk personal tillåtits spionera på svenska medborgare. Allt med moderaternas Ask som tillskyndare.

Man kan ju undra i sitt stilla sinne om Sverige är med den nuvarande regeringen på väg att bli en delstat i den amerikanska unionen?

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson