tisdag 15 december 2009

Nervöst på Rosenbad

ljus

Det är nervöst på Rosenbad. Reinfeldt och hans högerallians känner att det gungar. Inte undra på. Normalt sett skulle ordförande skapet i EU gett extrapoäng men inte den här gången då regeringens eget agerande efter Laval-domen har istället ökat mångas skepsis mot EU.

Men det är nog inte det som är huvudorsaken till att högeralliansen tappar mark i opinionen utan några andra skäl. Alla självtillverkade och konsekvens av högerpolitiken.

Det första är att regeringen inte har klarat att bromsa arbetslösheten. Den har de facto inte försökt ens utan strategin har varit att spela ut de i jobb mot de arbetslösa. Taktiken kan ha slagit fel, i vart fall delvis, då alltfler upptäcker att a-kassan numera efter Littorins ingrepp är Europas sämsta.

Det andra misstaget är naturligtvis schabblet med sjukförsäkringen där regeringen kraftigt underskattat medborgarnas stöd för en sjukkassa som ger stöd och inkomst skydd vid sjukdom och där ett dribblande mot arbetslösheten inte accepteras.

Att nervositeten har ökar är det faktum att Reinfeldt själv har gått ut i flera intervjuer och mer eller mindre piskat upp sina egna ministrar samtidigt som han skyller på att EU har tagit för mycket av hans tid.

Vad han inte erkänner är de stora politiska misstag som hans regering gjort och den underskattning av det medborgerliga stödet för de generella välfärdssystemen.

DN skriver idag ”kanske går det i Sverige inte att vinna val och reformera trygghetssyst­emen”, vilket kan tolkas som ett erkännande av att borgerligheten har underskattat stödet för de generella välfärdssystemens princip i svensk politisk kultur och opinionen.

SvD är kritisk till Reinfeldt personligen på det sätt som högerpartiet ledare traditionellt får bära hundhuvudet när det går illa för högern. ”Nästa steg är att han kommer med framtidsidéer som låter som borgerlig politik istället för ännu en promemoria från finansdepartementet.” Kritiken från SvD:s ledarsida påminner redan nu om vad som laddades på sin tid mot Yngve Holmberg.

Jag har tidigare skrivet att Reinfeldt kan mycket väl gå från att varit hyllad ledare till att bli syndabock när högerns politik synas. Det är lätt att leda högerregeringar i högkonjunkturer men när det är kris brukar det gå åt helsicke.

Det är möjligt att lokaltidningen Östgöta Correspondenten har rätt när den igår skrev ”Får borgerligheten förnyat förtroende innebär det att socialdemokratins dominans är bruten – för alltid”. Med andra ord det är mycket som står på spel för regeringen och inte minst för Reinfeldt personligen.

En iakttagelse som i sig visar på nervositeten i borgerligheten. Frågan är, ska borgerligheten åter igen bara klara en mandatperiod och få gå med svansen mellan benen och ett totalt misslyckande?

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson

Glöm inte

FOLKAKTIONEN: En välfärdsstat för ALLA!