torsdag 5 maj 2011

USA:s regering förolämpar sin ursprungsbefolkning

”Att likna Geronimo, eller någon annan indian, vid Usama bin Ladin, en massmördare och feg terrorist, är en förolämpning mot vår stam och mot alla indianer.” Så skriver Jeff Houser i ett brev till den amerikanske presidenten Obama.

image

Jeff Houser är ordförande för apacheindianerna i Fort Sill och därmed direkt nedstigande så att säga från den legendariske indianledaren Geronimo som var den siste indianledaren att ge upp för den amerikanska arméns etniska rensningar på 1800-talet.

För det är omöjligt att kalla politiken US Army och Washington drev gentemot ursprungsbefolkningen i USA än just etnisk rensning.

Det ser ut som en tanke när USA:s militära ledning ger terroristen Osama Bin Laden kodnamnet Geronimo. Det ligger en värdering av indianernas motstånd mot kolonisationen och det utrotningskrig som genomfördes mot ursprungsbefolkningen.

Geronimo lät sig aldrig kuvas utan kom att dö i fångenskap 1909.

När USA:s militär och den politiska ledningen nu ger terroristen Bin Laden Geronimos namn som kodnamn är det inte bara en oförskämdhet och en skymf mot den amerikanska ursprungsbefolkningen utan också uttryck för, i bästa fall, en historielöshet och i sämsta fall för en kvardröjande rasism.

Text: Ingemar E. L. Göransson