måndag 26 oktober 2009

Musik att lyssna på

Att sitta och jobba vid datorn gör att man kan lyssna på en massa bra musik och ibland mindre bra. Som en del kanske noterat har jag börjar recensera nya plattor på Kulturbloggen, ett kärt besvär, som jag gör så gärna. På sistone bland annat svenska band som Siena Root och the West Of Eden men även Mando Diao.

Här kommer några andra plattor som just nu spelas mycket av undertecknad:

image

Van Morrison ”Astral weeks – Live at The Hollywood Bowl (Listen to The Lion)

Jag var lite skeptisk varför ge sig på den makalösa mästerliga Astral Weeks” och framföra den live. Om Morrison hade inspirerats av Arthur Lee och framförandet av den likså mästerliga ”Forever Changes” som blev både artistiskt och publikt en succé.

Faktum är att Morrisons gestaltning av Astral Weeks fungerar alldeles utmärkt bra. Jag kan inte höra mig mätt på denna inre resa i Van Morrisons värld.

image

Screaming Jay Hawkins ”The Whamee 1953-55” (Rev-Ola)

R & B:s främste galning här I en samling med spar varav flertalet inte sett dagens ljus på 50 år. Givetvis finns en tidig version av hans klassiker ”I Put a Spell On You” och ”Baptize Me In Wine”. De här Grand och Gotham inspelningarna trodde nog de flesta var försvunna sedan länge, men icke så grabbarna på Rev-Ola har grävt fram den ur arkiven. Likså kryddat med tidgare inte utgivna inspelningar från Mercury – allt innan Hawkins log igenom senare på 1950-talet. Nödvändig musik som är så grymt bra! (Jäkla uttryck när det gäller skräck-rockaren som Alice Cooper och andra har sneglat åtskilligt på!

image

Raphael Saadiq ”The Way I See It (Columbia)

Måste erkänna jag vet inget om denne brilliant soulartist. Inledningsspåret ”Sure Hope You Mean It” är den bästa Temptations/Miracles-låten sedan Tamla-Motown blev bara slick och anpassat. En makalös röst, ett tight band och soul i klassisk mening som man bara faller för och vill lyssna mer och mer på.

image

Colosseum ”Valentyne Live” (Microphone)

En bootleg inspelad med bra ljudkvalitet med Colosseum från en konsert i Boston 1969. Jag såg Colosseum två gånger kring 1969-1970. Den ena gången var på klassiska Marquee på Wardour Street i Soho i London och den andra gången på Konserthuset i Göteborg. Bandet spelade sin blandning av brittisk R&B typ Graham Bond och ren jazz vilket gav den makalöse saxofonisten Dick Heckstall-Smith utrymme för sin musikalitet och hans improvisationer. Huvudnumret på den här plattan är ”Valentyne Suite” som ger bandets musiker fullt spelrum. Jag tror att inspelningen dock är från 1970 eftersom plattans spår är identiska med ”Valentyne Suite-plattan som spelades in på våren 1969.

Text: Ingemar E. L. Göransson

Till sist Colosseum ”Valentyne Suite från Schweizisk TV i två delar:

 

Höst för Reinfeldts politik

hoost3

Så här några dagar före den socialdemokratiska kongressen kommer dåliga nyheter för Fredrik Reinfeldt. Inte bara att media nu ägnar nästan allt utrymme åt den kommande kongressen så kommer flera nyheter som inte kan vara alltför välkomna i regeringskansliet.

"Den stora majoriteten företag upplever att arbetsmarknaden fungerar som den ska, men det är tydligt att handels- och tjänsteföretag har lättare än tillverkande företag att anpassa verksamheten efter konjunktur och efterfrågan, och att små företag har det lättare än stora", säger Ingela Hemming, SEB:s Företagarekonom i en kommentar till den enkätundersökning som SEB har låtit göras. (Se Dagens Industri)

För löntagarna i tjänstesektorn är det dock inte bara goda nyheter eftersom som Dagens Industri skriver idag förutom att små och medelstora tjänsteföretag anser att det är inga problem att hitta människor med rätt kompetens och att säga upp. För löntagarna är det däremot dåliga nyheter att över 50 procent av handels- och tjänsteföretagen har individuell lönesättning på företaget och knappt 25 procent har kollektivavtal.

Enligt en nu undersökning från SIFO så har tilltron till socialdemokraternas förmåga att klara jobben och bekämpa arbetslösheten ökat kraftigt sedan i somras. Ökningen är markant från 25 procent till 35 procent nu några månader senare. Vad som också är intressant att förtroendet när det gäller jobben sjunker för de övriga borgerliga partierna medan Moderaterna också har ökan men dock bara marginellt. De tveksamma har också sjunkigt kraftigt i o m denna nya undersökningen.

Inget av det ovan kan vara goda nyheter för Fredrik Reinfeldt och hans målsättning att representera det nya statsbärande partiet. Bilden av det pressade privata näringslivet kommer på skam och bilden av sig själva som arbetarpartiet får sig en törn när (S) rusar uppåt i opinionen på detta sätt. Dessa två undersökningar stärker oppositionen mot högerns politik och visar på att det håller på att ske en radikalisering av opinionen och en polarisering mellan höger och vänster.

Troligen är (S) möjliga väljare radikalare än partiet just nu men förhoppningsvis kommer partiet att närma sig sina väljare tydligare i och med jobbkongressen i Älvsjö.

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson