söndag 18 oktober 2009

Åtvidaberg 27 år senare

image

För 27 år sedan åkte Åtvidabergs FF ut ur allsvenskan. Det var slutet på inte bara en fotbollsepok utan också en industriepok och ett järtecken på vad som var på väg att ske – övergången från industrisamhället i betydelsen att tyngdpunkten i industrin i Sverige låg på ”enklare” industri till kunskapstung industri.

När Facits räknemaskiner, små mästerverk i finmekanik, kom att bytas ut mot miniräknare som var tusen gånger mer avancerade och som kom att kosta en bråkdel av Facits mekaniska mästerverk. När Facit var som störst fanns koncernen i 140 länder och hade 14.000 anställda.

image

Åtvidaberg är ett exempel på bruksorten och bruksandan där den gode patronen vill sina anställda och bygden så väl. Tyvärr såg inte varken Facit eller brukspartronen vart det barkade hän och Facit AB gick i putten under det sena 1980-talet.

En viktig del i bruksandan var fotbollen. ÅFF kom att dominera svensk fotboll på 1970-talet med ett antal svenska mästerskap; internationell cup-final mot Bayern München på Kopparvallen och legendariska spelare som Roland Sandberg, Ralf Edström, Benno Magnusson och Roger Magnusson och allt vad de hette.

För 27 år sedan var det slut. ÅFF åkte ur allsvenskan och har sedan dess spelat längre ner i spelsystemet. Klubben överlevde Facits borttynande och nu likt en fågel Fenix reser sig Åtvidabergs Fotbollsförening ur askan och stiger på nytt in i fotbollens finrum – allsvenskan.

Facit må vara försvunnet och finns idag bara som ett vittne om en industriepok som oåterkalleligen är borta, men fotbollen och fotbollskulturen lever vidare i Åtvidaberg.

Text: Ingemar E. L. Göransson