söndag 24 januari 2010

Transportarbetare i Piteå visar att det går vägen

transport_1

Per-Göran ”PG” Gustafsson, Matthias Thetin och Thomas Bergdahl

Det var ett sant nöje att möta det gäng transportare från avdelning 26 och sektion 2, dvs Piteå, som deltog under helgen 23-24 januari i de socialdemokratiska arbetarkommunerna i Piteå och Luleås medlemsutbildning.

Det är vinter, det är kallt och det knarrar under skorna när man går över gården på Sunderbys Folkhögskola utanför Luleå. Men när man kommer innanför dörrarna så möts man av engagerade politiska diskussioner och en välkomnade stämning.

Per-Göran “PG” Gustafsson, Thomas Bergdahl och Matthias Thetin, alla väktare på Panaxia, är engagerade inte bara fackligt utan också aktiva socialdemokrater .

Den första naturliga frågan man gärna vill ha svar på; varför är ni här?

- Det är en unik möjlighet att länka samman politiken med vårt fackliga arbete, svarar PG.

- Det gäller att hitta den röda tråden, menar Matthias.

Hur ser då Transports av 26:s politiska engagemang ut här i Norrbotten?

- Det är på stark frammarsch. Avdelningsstyrelsen ser positivt på att fler fackligt aktiva transportare ger sig in i politiken, menar PG.

- Vi planerar inför valrörelsen och kommer att samarbeta med LO-facken och ska bland annat vara med på Noliamässan, säger Matthias. Men mycket är kvar i planeringen men den ska bli klar på ett möte nu i februari.

- Det är ganska många transportare som redan nu är politiskt aktiva, fortsätter Matthias. Han själv sitter i socialnämnden, kommunens politiska utskott men också ordförande i (S)-fackklubben i Piteå som är uppstartat på nytt efter en tid i ide. Det är Transport, Byggnads och Handels som har återuppstartat den tidigare aktiva (S)-klubben.

Startade en fackklubb

De tre berättar om hur de startade en facklubb på jobbet, Panaxia, och lyckas organisera 90 % av arbetskamrater. Men de lyckades också få de allra flesta att bli medlemmar i (S). De berättar om hur de exempelvis genom försäkringskvällar hittat pengar som medlemmar hade rätt på. De säger också att de hoppas kunna hjälpa kollegor på andra Panaxia-kontor att få igång fackklubbar.

Vad har ni gjort för att lyckas så bra?

- Vi har vid fikabordet talat om solidaritet och vi fick ett fackligt ganska bra resultat, menar Matthias.

- Vi finns till för medlemmarna, fyller Thomas i. Vi jobbar helt enkelt tätt med våra medlemmar.

En fundering som kommer efter att talat med PG, Matthias och Thomas; pessimister säger att det är svårt att få igång facklig verksamhet men än svårare att engagera kollegor politiskt. De tre bevisar motsatsen.

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson

FOLKAKTIONEN För en välfärdsstat för ALLA! Skriv gärna på uppropet och sprid det vidare!