onsdag 7 juli 2010

Mörka moln och besvärliga tider (M)

solnedgaang

Besvärliga tider kan man tycka. Arbetslöshet högre än någonsin vilket innebär att den sittande regeringen inte lyckats hålla sitt viktigaste vallöfte från 2006 att bryta det s. k. ”utanförskapet”. De 434.000 som är arbetslösa idag delar nog inte Fredrik Reinfeldts självbelåtenhet. Inte heller har kritiken mot devalveringen av sjukförsäkringen avstannat även om den inte syns i rubrikerna lika mycket som tidigare.

Besvärliga tider kan tyckas. Centerns Maud Olofsson håller på att förpassa sitt parti i ingenmansland. Hon har fått (C) att överge sin traditionella landsbygdsprofil vilket gör att äldre folkrörelsecenterpartister som Börje Hörnlund att stilla revoltera. Olofsson har i vad många centerpartister uppfattar som ett svek genom att byta fot i kärnkraftsfrågan fått kärnkraftsmotståndare att lämna partiet. Solveig Tärnströms avhopp idag till (MP) är bara ett exempel och hon har totalt misslyckats att etablera (C) som storstadsmedelklassens parti. Uppgifterna om att hon är på väg bort blir också allt envisare.

Besvärliga tider kan tyckas. När Sven-Otto Littorin i dag på Centerns dag i Almedalen meddelar på morgonen att han hoppar av som arbetsmarknadsminister så är det ett större avbräck för Reinfeldt än kan man tro. Littorin som har framstått som måttfullheten själv i sin retorik, men i praktiken har i det tysta orsakat det största raset i facklig organisationsgrad som detta land sett sedan storstrejken. Hans avhopp öppnar dörren för väsentligt hårdförare politiker på högerflanken i (M). För Reinfeldt innebär det också att han förlorar en viktig kugge i sin re-make of (M) även om han försöker markera genom att sätta Tobias Billström tillfälligt som arbetsmarknadsminister.

Besvärliga tider man tycka. Den lilla skärmytslingen mellan (Fp) och (Kd) i går ger också bilden av en inre disharmoni i regeringsalliansen. Den inre striden i alliansen för att rädda sig kvar i riksdagen går över att stjäla väljare från varandra. Därav (Fp):s utspel igår om promenadgarantin för äldre och (Kd):s ilska över att Björklund helt fräckt snodde ”deras” fråga.

Besvärliga tider är det. Allt detta tillsammans ger en bild av osäkerhet inom alliansen. En bild av att kanske Reinfeldt inte har allt under kontroll vilket givetvis kan påverka väljarna den 19 september. Det var väl inte den bild som Reinfeldt ville ge av sin regeringen när Almedalsveckan började?

Text: Ingemar E. L. Göransson

Foto: Christoffer Göransson