onsdag 29 december 2010

Brittiska Labour på väg att bryta med facket?

Det pågår en debatt om facket och fackets relation till det socialdemokratiska partiet. Flera tunga (S)-politiker har under senare tid och i kölvattnet på den socialdemokratiska krisen.

Nedanstående artikel var publicerad i den ansedda The Independent den 28 december och har översatts av undertecknad. Den är intressant då den speglar en liknande tendens hos brittiska Labour som i den svenska socialdemokratin.

image

”Ed Miliband är på väg att distansera Labour från de fackliga kassakistorna genom ”utspädning” av partiets ekonomiska beroende av dem och minska deras roll i val av partiledare.

Labour har föreslagit att införa ett tak för donationer till de politiska partierna som kan vara så låg som £ 500, har The Independent inhämtad. Initiativet skulle kunna bryta det långvariga dödläget mellan parterna om att enas om en nytt finansieringssystem för de politiska partierna.

Tidigare försök att stoppa stora donationer har misslyckats, delvis på grund av att Labour var ovilligt att ge upp sina mångmiljongåvor från fackföreningarna. Men Ed Miliband är redo att chansa på Labour ska locka tusentals små donationer från enskilda supportrar som ett led i strävan att ta "stora pengar" borta från politiken.

Han vill också ändra Labours kultur genom att låta allmänheten att rösta när partiet väljer sina ledare. Han planerar att ge 25 procent av rösterna till icke-partimedlemmar som registrerar sig som Labour anhängare. Riksdagsledamöter, fackföreningsmedlemmar och medlemmar part skulle också ha vardera en fjärdedel av rösterna i Labours elektorsystem. För närvarande har riksdagsledamöter, facket och partimedlemmar vardera en tredjedel av dessa röster.

Ed Milibands förslag kommer att orsaka spänningar med fackföreningarna. Förslaget är desto mer förvånande eftersom han var beroende av fackföreningarnas stöd att besegra sin bror, David, om Labours ledning i september.

Den omskakande förändringen av partiets finansiering har föreslagits i Labours förslag till utskottet för normer i offentlig förvaltning, som har en utredning i frågan. Med Ed Milibands stöd, har Ray Collins, Labours generalsekreterare, sade kommittén i ett brev: "Medan vissa förespråkar ett tak på £ 50,000, ett betydligt lägre tak på runt £ 500 skulle vara mer rättvist, demokratiskt och mindre känsliga för skatteundandragande . " Labourkällor uppger att partiet är redo att förhandla om ett tak på mellan £ 500 och £ 50.000 i en ny förhandlingsrunda med de konservativa och liberaldemokraterna.

Fackföreningar bidrar med mer än 80 procent av Labours finansiering,  efter att många av dess rikare uppbackares slutade bidra efter "cash för utmärkelser" affären som förföljde Blairs regeringen.

Ett reformalternativ skulle vara att behandla Labour intäkter från fackliga medlemmar som betalar den politiska avgiften som enskilda donationer. Detta bidrar till att finansiera partiets dag till dag utgifter. Men med ett tak skulle Labour tvingas sluta vädja om enstaka större fackförenings-donationer - särskilt vid valen.

Mr Collins klargjorde att Labour fortfarande vill behålla sin fackliga länk: "Alla förslag bör respektera de olika traditionerna, bakgrunder och strukturer hos de olika politiska partierna. Finansieringsreformer bör inte användas som ett sätt att ändra det institutionella och konstitutionella arrangemang hos enskilda politiska partier. "

Ed Milibands allierade i skuggkabinettet förnekar att han vill symboliskt bryta med fackföreningarna i syfte att tackla den "Red Ed" bild som målats upp av de konservativa. De säger att han menar allvar med att modernisera sitt parti och är redo att godkänna djärva reformer - bland annat en kampanj för att efterlikna Barack Obama genom att locka små givare via internet.

Liberaldemokraterna och Labour kommer att ställa sig bakom en överenskommelse om politisk finansiering, vilken inbegriper ökad offentlig finansiering. Nick Cleggs parti (Liberalerna) fick säga upp 20 anställda efter att ha förlorat skattefinansierade bidrag till oppositionspartierna när det gick in i koalitionen med Tories.

Alternativen finns ”ett pund för ett pund" system där staten skulle matcha små donationer som samlas in av partierna - kanske upp till £ 20 - eller tillåter människor att göra en £ 3-per-års donation genom att kryssa för en ruta på sin deklarationsblankett. Ett annat förslag är att bevilja särskild skattestatus till politiska donationer som "gåva stöd" som systemet för välgörenhetsorganisationer.

Tories oroar sig för att öka den statliga finansieringen då den skulle kunna framkalla väljarnas kritik, men har stött en £ 50.000 tak för donationer - som i slutändan skulle göra slut på stora gåvor från supportrar som Lord Ashcroft, partiets förre kassör.

Facket misstror Ed Miliband förslag. Len McCluskey, den nye generalsekreterare för Unite, varnade Ed Miliband inte försvaga fackets inflytande. "Om någon försöker att bryta sambandet med de fackliga organisationerna kommer vi att motsätta sig detta. Detta är vårt parti, säger han till The Tribune. "Vad Ed måste förstå är att fackföreningsrörelsen skapade Labourpartiet. Om det finns människor som bara ser oss som en kassako, den givmilda mostern eller farbrorn som bara släpps in för att underteckna checkar, så kommer det inte att hända. Vi vill se till att våra åsikter och uppfattningar lyssnas till. "”

Skrivet av Andrew Grice politisk redaktör på The Independent 28 december 2011

Översättning: Ingemar E. L. Göransson