tisdag 3 november 2009

New York, valdagen 3 november

Tisdag, New York

NY1

I dag är det valdag i bl.a. New York. Lokalval och val av guvernörer. Varje TV-kanal diskuterar om president Obama ska lyckas hålla sin ställning med tanke på at han de senaste dagarna har varnat för en dramatisk ökning av arbetslösheten.

Det är också slående hur media och partierna själva beskriver skillnaden i politik. Exempelvis New Jerseys guvernör Corzine beskylls för att ha orsakat krisen genom att ha höjt skatterna och delstatens fastighetskatter.

Koppling mellan höga skatter och hög arbetslöshet görs från republikanerna. Precis som hemma och precis lika oseriöst som när man hör det från borgerliga politiker i Sverige.

Hur som helst valet är viktigt för Obama, det är viktigt att politiskt för hans administration att hålla ställningarna även om det inte direkt påverkar utövandet av presidentämbetet.

Det är ett fint höstväder just nu i New York och TV uppmanar alla att gå och rösta. Inte bara i guvernörsvalen utan också alla lokalval till alla möjliga politiska församlingar som skolstyrelser osv.

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson