lördag 22 augusti 2009

(Åter)upptäck # 5: The Crawdaddys

Under den här rubriken kommer jag att skriva om band och musiker som är kanske lite bortglömda i den stora publikens öga.

image (Foto: Tim LaMadrid)

Denna gång återupptäck skulle lika gärna kunnat rubriceras ”upptäck” och lämnat “åter” därhän då jag tror få av läsarna överhuvud hört talas om The Crawdaddys. Bandet som var aktivt kring 1980 i San Diego-trakten i Kalifornien är lindrigt sagt känt av ganska få utanför deras hemstad.

The Crawdaddys bestod av ett gäng tonåringar alla var kring 20 år och hade förätit sig på för det första brittisk R&B typ tidiga Stones, Downliners Sect och inte minst The Yardbirds. De låg också i den amerikanska garage-traditionen från 1960-talet och detta kryddat med influenser från Velvet Underground, Chuck Berry-riff och punkvågens attityd.

De två ledande medlemmarna Ron Silva och Steve Potterf, som växte upp på Del Monte Avenue i Point Loma, San Diego. De startade bandet 1977 och blev snabbt en populär attraktion på klubbarna i San Diego.

Det lilla skivbolaget Bomp fick upp ögonen för bandet och gav samtidigt ut två av de mest betydelsefulla plattorna för hela garage-rockens pånyttfödelse som företeelse i USA; singeln ”Why Don´t You Smile/There She Goes Again” och EP:n ”5x4”. De två kom att följas av LP:n ”Crawdaddy Express”.

The Crawdaddys har fått kultstatus i USA och bland garagerock-entusiaster. Det är inte oförtjänt för de var bättre och mer originella än de flesta av 60-talets garageband och inte minst de initierade garagerockens återkomst.

Efter LP:n lämnade Potterf gruppen och i fortsättningen kom Silva att leda gruppen på egen hand. Instabiliteten blev ganska tydlig men några plattor kom ut bland annat EP:n ”The Crawdaddys” som var inspelad i Silvas föräldrars husvagn(!!).

1984 var det slut och bandets las ner, men plattorna finns kvar men är tyvärr svåra att få tag då men Crawdaddy Express finns på Amazon liksom den senare samlingen ”Here `Tis”.

Utgivna plattor:

Crawdaddy-why-1

Singlar/EP

Why Don´t You Smile/There She Goes Again (Voxx 1978)

5x4 (Voxx 1978)

The Crawdaddys (Voxx 1984)

crawdaddys-express-1

LP/CD

Crawdaddy Express (Voxx 1980/CD 1998)

Here `Tis (Voxx 1994)

Det finns två filmklipp med bandet på youtube:

 

 

Text: Ingemar E. L. Göransson