tisdag 19 januari 2010

Känn dig blåst!

dublin_3

För nästan ett år sedan var jag i Dublin på den gröna ön Irland. En dag behövde jag och min son lite medikamenter typ receptfria preparat för att lugna en orolig mage och mot undertecknads huvudvärk.

Sagt och gjort in i närmaste affär som försålda slika varor. På Irland är det nämligen så att medicinhanteringen är avreglerad och man kan köpa medicin stort sätt var som helst och när som helst bara affären har öppet.

Kort sagt, huvudvärkstabletter och Imodium.

-How much?

-€22, sir!

Förvåningen var monumental - €22 för två paket receptfria mediciner, är det möjligt?!

Jo det var möjligt för prissättningen är i nyliberal betydelse fri.

Det ekonomiska krisen har slagit till med full kraft det arma Irland. Landet ”Ekonomiskt Under” hade redan för ett år sedan börjat sin utförskana med full fart och med full kraft.

Idag skriver bl.a. lokaltidningen Östgöta Correspondenten och Aftonbladet i går att medicinpriserna har rakat i höjden här hemma med upp till 40 procent sedan det klart att regeringen skulle avreglera Apoteken och privatisera medicin handeln. De som har köpt exempelvis Panodil har också upptäckt hur läkemedelsbolagen har minskat innehållet i sina paket med 30 procent och samtidigt höjt priset.

Det är uppenbart att det som de flesta utom blinda nyliberaler eller blåögda politiker från andra partier förespådde har skett. Den s.k. regleringen har haft en två effekter – man kan köpa huvudvärkstabletter på macken och det kostar 40 procent mer än vad det gjorde på det statliga Apoteket.

Richard Bergström, vd för Läkemedelsindustriföreningen säger till TT.

-Det är en illusion att tro att konsumenterna skulle få lägre priser i och med den här avregleringen.

Så till vilken nytta privatiseringen? Det är nog dags att ställa den självklara frågan – vem tjänar på det? Svaret i det här fallet är enkelt – läkemedelsindustrin och storhandlare som startar nya privata apotek. Vem förlorar – alla vi andra! Känn dig blåst!

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson

FOLKAKTIONEN För en välfärdsstat för ALLA! Skriv gärna på uppropet och sprid det vidare!