onsdag 20 juli 2011

Återupptäck # 15; The (Young) Rascals

Under den här rubriken kommer jag att skriva om band och musiker som är kanske lite bortglömda i den stora publikens öga.

image

1964 bildade New York-grabbarna Felix Cavaliere (keyboards) Gene Cornish (gitarr) och Eddie Brigati (sång) och Dino Danelli (trummor). 1966 är The Young Rascals kortat till The Rascals. Gruppen fick också kontrakt med New Yorks största independentbolag Atlantic. Först lät de som många andra band som hade lyssnat för mycket på den tidens soul och R & B men gruppen hade tillräcklig mycket talang för att utveckla något eget.

Cavaliere och Brigati visade sig vara låtsmidare nästan i klass med Lennon-McCartney och Jagger-Richard. Så om första LP:n ”The Young Rascals” innehöll endast ett original och resten covers så var den andra ”Collections” till sin majoritet hemsmide.

Hitsen började komma; ”Good Lovin´”, ”You Better Run” och ”Groovin´” för att nämna några av de tidiga. Gruppen går i och med att låtskrivandet kommer igång från blue-eyed soul till skicklig pop-soul med allt mer av experimenterande på LP-plattorna.

I slutet av 1960-talet efter ”How Can I Be Sure”, “It´s Wonderful”, ”It´s A Beautiful Morning” och “People Got To Be Free” som alla under 1967-68 placerar sig på Top 20 i USA så börjar inspirationen tryta och de sista plattorna med gruppen kan lämnas därhän. I Sverige fick de en modest hit med ”How Can I Be Sure” som är min enskilda favoritlåt med gruppen med sin franskpåverkan och vokala insats från Brigati som ur bland det bästa som kom ur hans strupe.

Deras största konstnärliga framgång är enligt mitt förmenade den alldeles underbara ”Freedom Suite” med ”Groovin”-LP på god andraplats. Väl producerade, lockande harmonier och melodislingor som sitter som en smäck. Det fanns också ett spännande stråk av latino och jazzpåverkan i gruppens musik.

Efter ”See”-plattan som kom 1969 är det på något sett över. Den amerikanska musikvärlden håller på och förändras och med den The Rascals som inte hittar sin väg utan börjar experimentera utan mål. När sedan Brigati tröttnar så är gruppens tid över.

Att lyssna på:

image

The Young Rascals, 1966

image

Collections, 1967

image

Groovin´, 1967

image

Once Upon A Dream, 1968

image

Freedom Suite, 1968

image

See, 1969

Alla utgivna på Atlantic och återutgivna på CD av Collector´s Choice.

Text och research: Ingemar E. L. Göransson

Här är några klipp från youtube också:

Studioversionen av denna underbara låt
Live, bildkvaliteten är “sisådär”
Måste vara gjord senare, dvs. videon