tisdag 13 oktober 2009

Folkhemskänsla

ok2

När folkhemmet började synas och bli ett faktum för vanligt folk efter andra världskriget stod en egen bil högt uppe på önskelistan. Det här var tiden då Volvo och SAAB kom att tillsammans med OK (eller först IC) bli liktydigt med en folkhemsbilism.

På IC/OK fick man återbäring precis som på Konsum och jag kommer ihåg hur min mor sparade alla kvitton och lämnade in dom i februari varje år fick sedan framåt våren ut sin återbäring. Tanken, ju fler som handlar desto mer återbäring. En form av vinstdelning i det kooperativa företaget Konsum.

Samma sak med OK, handla på OK, tanka och serva bilen, spara vartenda kvitto och få tillbaka som en bekräftelse på solidariteten med sitt eget kooperativa företag. I dag finns knappt Konsum kvar – det är ett bland andra företag och återbäring är bara en tår i ögat på den bortfuskade och bortslarvade kooperationen ansikte.

ok1

Men ibland hittar man små vittnesmål om det som var en lysande idé men som så mycket annat i arbetarrörelsens historia förlorats. I Umeå finns ett OK-hotell. Ett riktigt OK-hotell som de var då på 1960-talet. Med originalskylten på taket, en av OK-tapparna i receptionen och den där riktiga 60-talskänslan.

Man får hoppas att ingen effektivitetskonsult på Coops huvudkontor får för sig att sälja eller riva det. Egentligen borde det banne mig byggnadsminnesmärkas.

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson