lördag 17 oktober 2009

Problems, problems..

autumn_2

Regeringen har det lite motigt kan man säga. Det är ingen överdrift att påstå att det inte går regeringens väg just nu. Inte så att det är synd om dem utan det är i högsta grad välförtjänt. Regeringen trängs av dåliga nyheter från flera håll. Det första är en allt högljuddare högeropposition som uppträder som om allt gick att ändra på en gång.

De fem ungdomsförbundens ordförande ropar idag i SvD på en politik som ställer unga mot gamla på arbetsmarknaden och där endast duglighet, nyvunnen kunskap och nytta för arbetsgivaren ska gälla. Den som inte är 100-procentig i ungdomspolitikernas värld platsar, resten må ta sitt pack och gå vidare till AF utan att passera gå. Detta i tron om att det ska lösa ungdomsarbetslösheten. Ut med de ”gamle” och in med de nya fräscha kan man beskriva deras ultra”radikala” politik som. Eller om vi ska travestera Lenin ”radikalismen är thatcherismens barnsjukdom”.

Må inte vara så stort problem, utan möjligen ett pedagogiskt sådant som irriterar regeringen och dess mödosamt uppbyggda bild som arbetarnas vänner.

Det andra problemet är långsiktigt väsentligen mer allvarligt – svenskarna håller på att tappa tilltron på framtiden och att ekonomin ska bli bättre. Inte ens borgarnas egna tror på framtiden och fallet är nästan 10 procent till 43 i den undersökning som SKOP presenterat på DN idag.

 

“….Borgs politik

devalveras i trovärdighet…”

Det är dåliga nyheter för regeringen – ingen utanför den egna kretsen tror på deras politik och istället tror en majoritet att det i varje fall inte blir bättre. Det kan inte vara speciellt kul att läsa för Borg och kompani att deras politik nu i takt med den ökade arbetslösheten och inte minst uppmärksamheten kring Försäkringskassan och sjukförsäkringens haveri devalveras i trovärdighet. Allt fler inser nu att de även om de har jobb lever på skör, jävligt skör tråd.

Det tredje problemet är att högeralliansen som framställer sig den mondäna storstadsmedelklassens parti börjar tappa även i storstäderna. I den även idag presenterade väljarbarometern som Novus Opinion har tagit fram visar just på detta. Enlig Novus har regeringen tappat hela 10 procent i de tre storstäderna sedan sensommarmätningen. Vad som är än mer tydligt är att oppositionen stärks i landsorten.

Problems, problems sjöng en gång The Everly Brothers och den låten borde nog Reinfeldt och hans firma ta som sin om det inte vore för att Everlys är för bra för att bli kapade av högerregeringens politruker.

Till sist:

Tito Beltran begär resning i Högsta domstolen; var inte just det som han dömdes för?

jll-ticket

Bara fem veckor kvar innan Jerry Lee Lewis spelar i Linköping!

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson