fredag 29 juli 2011

Förklara inte bort ondskan

Varför går det åt helvete med vissa människor? Varför blir vissa missbrukare och inte minst i dessa dagar vad är förklaring varför vissa människor blir terrorister?

image Ondskans ansikte

I Sverige har vi sett hur en av islamistisk extremism influerad man spränger sig själv i luften och gudskelov ingen annan kommer till skada. En del människor fångas upp av extrema idéer och blir extremister som ser allt i svart och vitt.

Den här diskussionen har funnits sedan forntiden förmodar jag. Vad får människor som inkvisitionens bödlar plåga sina medmänniskor på ett sätt som vi finner helt obegripligt. Eller hur kunde soldater och soldatdrängar under medeltidens krig går runt på slagfältet och sticka ihjäl alla som råkat överleva men inte kunde förflytta sig bort från stridslarmets helvete.

Bödlarnas ansvar

Andra världskrigets bödlar försvarade sig med att de bara lydde order eller som Song My-massakerns skyldiga med löjtnant William Calley i spetsen bara helt enkelt gick bärsärkagång mot civilbefolkningen och mördade över 350 barn, kvinnor och åldringar.

När bankrånarna Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv den 28 maj 1999 sköt polismännen Olle Borén och Robert Karlström till döds på nära håll med deras egna tjänstevapen var det många som undrade hur någon kan göra en sådan handling och det var en omfattande debatt i media.

Den norske terroristen Breivik har slagit ett osmakligt och högst motbjudande rekord i hänsynslöshet och extremistiskt agerande när han för en vecka sedan begick sina avskyvärda handlingar i Oslo och Utöya.

Kvasipsykologi

Nu börjar också “förklaringarna” till varför han skall ha begått sina handlingar. Olika kvasi-psykologiska förståsigpåare från främst den (ut)bildade medelklassen vet nu att det beror på att han inte träffade sin far exempelvis. Nu träffade jag inte min far förrän i vuxen ålder, men inte fan har jag slagit folk på käften för den skull än mindre dräpt någon medmänniska.

Medelklassens behov av att förklara världen utifrån ett psykologiserande och konfliktundvikande sätt har alltså börjat synas i media.

Låt oss se tillbaka i historien. Judarna fick skulden för pesten när man inte visste varför pesten grasserade. Den svarta befolkningen i Afrika tvingades till slaveri för att de vita européerna inte kunde tänka sig att de var medmänniskor. ”Ryssen” fick skulden för allt jävelskap innan muren föll och numera får ”araben” under det svepande begreppet islamister skulden.

Behovet av syndabockar är evigt men vad inte våra medelklassdebattörer inte vill inse är att det finns också ondska precis som människan är kapabel till godhet. För ingen är det som vill förklara Hitlers eller Stalins ondska som ett resultat av att deras fäder var jäkliga mot piltarna de små.

Breivik och ondskan

Ju mer vi får beskrivningar av Breiviks förberedelser och hans politiska ståndpunkter blir det allt tydligare – han är inget annat än en ond nazist. Full av sina fördomsfulla, hatiska och okunniga dynga, det är sant, men mitt i alltihop rationell, planerande och en av hin håle synnerlig ond människa som omfattar en likaså ond politisk ideologi.

Han hatar arbetarrörelsen, han hatar det han kallar marxister, kulturmarxister och det multikulturella samhället. Han är på ett sätt patetisk i sin nostalgiska längtan efter något som inte någonsin funnits. Och, han är ond i sin ”galenskap” precis som Hitler, Stalin och alla andra bödlar som passerat revy. En del har blivit ökända andra har glömts av historien – men onda likväl.

Tar man in detta blir det hela i all sin helvetiska ondska begripligt – vad vi ser är resultatet av en ond människas onda handlingar. Det behövs inga psykologiserande teser eller teorier för att inse det. Breivik är nazist , tokig på ett sätt men säkerligen fullkomligt tillräcklig i lagens mening.

Låt inte de konflikträdda medelklassens förståsigpåare förminska hans brott, låt det inte ske. Det vore en katastrof för det demokratiska samfundet, en skymf mot de efterlevande och skamligt mot offren.

Text: Ingemar E. L. Göransson