måndag 7 december 2009

Graävskopan på Aftonstjärnan

allan_dan

Allan Svensson, regissör och Dan Nerenius i Graävskopan

Henning Mankell är en av Sveriges främsta författare och dramatiker. Han är mest känd för sina romaner om Kurt Wallander och kanske mindre för sin dramatik.

En av hans mer spelade pjäser är ”Graävskopan” som under lån tid har spelats i södra Sverige med stor framgång. Nu har Allan Svensson regisserat den i en ny version med Dan Nerenius i huvudrollen, Dan har spelat den under hösten i Västsverige och ska nu under februari spela den på den legendariska ”Aftonstjärnan” i Göteborg.

Vad är nu ”Graävskopan” för pjäs? Den ger en bild av en människa som känner inte bara bitterhet inför vad som sker utan också är en människa som slår underifrån mot ett alltmer obegripligt och människofientligt samhälle.

Rune F Lindgren är en sammansatt och därmed äkta, genuin människa med alla dess brister och, ska inte glömmas, positiva sidor – han drömmer om något bättre. Graävskopan är inte en politisk pjäs, eller inte bara, som allt Mankell skriver – den är djupt mänsklig.

Undertecknad har fått möjligheten att ta över producentskapet efter sejouren på Aftonstjärnan vilket är en utmaning. Målsättningen är givetvis att så många som möjligt ska få möjligheten att se ”Graävskopan” för den är värd det.

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson