lördag 8 maj 2010

Repris på 1929 och 2008

Iphone 116

1929 och 2008 upprepar sig i spåren av den aktuella Greklandskrisen. Börserna störtdyker samtidigt ekonomer runt Europa, bara i Stockholm var droppet 3,6 procent i går fredag,  varnar för en fördjupad finanskris. Vad vi just nu ser är ett tecken på hur djup krisen är för den oreglerade kvartalskapitalismen. Men inte bara det utan också ett tecken på omöjligheten av en gemensam valuta för hela EU.

Vissa experter säger att det är 10 länder som ligger inom farozonen att hamna i samma kris som Grekland och därmed dra med EU in i en djup ekonomisk recession och Eurons kollaps. De länder som klarat sig bäst hittills stått utanför Euron som exempelvis Sverige och Danmark.

Det stora problemet är dock inte Euron, den fördjupar krisen snarare, utan årtionden av nyliberal otyglad kvartalskapitalism som gör att länderna avhänder sig alla möjligheter att motverka marknadens kortsiktiga jakt på snabba och maximerade vinster.

Vad vi ser är helt enkelt slutet på nyliberal politiks totala sammanbrott och början på en epok av regleringar och styrning av kapitalismen för att inte kollapsen skall bli total och global.

Världens politiker måste därför våga ta beslut som går i linje med de försiktiga försök till en sådan politik som den amerikanske presidenten Obama har tagit initiativ till. Att låta marknaden styra är inget alternativ.

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson