tisdag 23 juni 2009

Stora förändringar i riksdagen 2010?

sahlin Hultsfred

FOTO: Christoffer Göransson

Jag intervjuade Mona Sahlin på Hultsfred för två år sedan. Det var en optimistisk och segerviss statsministerkandidat som uttryckte en vilja att förändra till det bättre istället för den sittande regeringens borgerliga och nyliberala låt-gå-mentaliteten.

Mycket har hänt sedan dess och från en avgrund mellan blocken så har den successivt minskat till att i vissa opinionsmätningar vara lika med noll. En opinionsmätning som skiljer ut sig är Aftonbladet/United Minds där i den i dag publicerade mätningen klyftan ökar på nytt och den röd-gröna oppositionen nu har gott och väl 7 % upp på Reinfeldt U.P.A. & Co.

image Se hela bilden på AB

Men vad som är intressant är de stora förändringar som skett de senaste månaderna och som gör valet 2010 än mer nervkittlande. Stämmer AB/UM mätningar står Sverige inför stora politiska förändringar efter nästa riksdagsval.

För det första; kristdemokraterna hamnar utanför riksdagen vilket får till följd att Reinfeldts allians försvagas markant och att densamma ställs inför ett val som kan skapa stora konvulsioner inom borgerligheten. Sverige”demokraterna”, detta närmast semi-fascistiska parti, kommer in i riksdagen. Enligt mätningen idag får de inte vågmästarroll men fortsätter trenden där vänsterpartiet fortsätter att tappa så finns det en risk för en Jimmie Åkesson som vågmästare. Det som då är oroande är att inget av de borgerliga partierna har uttryckligt sagt att de inte kommer att söka stöd av Sd.

För det andra; Piratpartiet verkar segla fram på en räkmacka och attrahera de nyliberala männen i storstadsområdena och ligger nu ytterst nära riksdagsspärren. Var skulle de hamna i en situation där de är inne i riksdagen och där de måste ta ställning till regeringsmakten. Är de en del av ett kommande regeringsunderlag trots deras stora åsiktsskillnader i frågan om upphovsrätt, patenträttigheter etc. Frågor där traditionellt den “vanliga” högern har diametralt olika uppfattningar än PP. Det troliga är att de motsatta uppfattningarna inte skulle förhindra att ex-MUF:aren Falkvinge att stödja Reinfeldt som statsministerkandidat.

För det tredje; Miljöpartiet ökar successivt även så i den här opinionsmätningen. Innebär det att det med automatik stärker vänster-mp-blocket. Det är inte säkert för efter valet så måste enligt stadgarna (MP) byta språkrör och i många frågor så står den svenska versionen av de gröna väsentligt närmare alliansen än vänstern än motsvarande ute i Europa.

Mardrömmen för Mona Sahlin och socialdemokraterna är att Sd och PP kommer in i riksdagen, att mp efter valet får en mer tydligt småborgerlig ledning och att (S) och (VP) fortsätter att antingen minska eller bara i mindre utsträckning öka. I det läget blir Mona Sahlins optimism bara en förhoppning om ett regeringsskifte 2010. I det läget hjälper det inte att Kd förpassas till ett i Jönköping starkt kommunalt parti. Inte heller att Moderaterna tappar till främst PP. I det läget fortsätter Reinfeldt att regera och slutföra sin thatcherinspirerade samhällsomvandling.