måndag 20 juli 2009

Presskonferens med Göran Sarring

norsholm 015

Bengt-Otto Ottosson – Göran Sarring och Robban Zetterberg

Jag gillar sommarteater. det är folkligt, det är oftast roligt och det är inte så pretentiöst som teater kan bli ibland.

Det man möts på presskonferensen är vatten eftersom den vattensjuka marken gör att betonggolvet släpper in vatten i stora mängder vilket det gör delar av teaterladan ät täckt av upp till en halv decimeter av vatten.

För tredje året i presenterar Göran Sarring och hans Norsholms Komediteater en pjäs av upplysningsmannen och pjäsförfattaren Ludvig Holberg. Valet för 2009 års produktion är den mindre kända ”Fransosen Hans Frandsen”. Som Göran Sarring påpekade på måndagens pressvisning är årets pjäs ett stycke med förvånansvärd aktualitet.

Handlingen i korthet handlar om den unge Hans Frandsen som återkommer till Köpenhamn efter att ha varit Paris under 15 veckor. Med har han nya idéer och vill introducera dessa, franskt mode och manér i den inskränkta Köpenhamnsmiljön.

Precis som alltid i Holbergs komedier så finns det motstånd mot förändringens vind och i detta fall är det Hans far och blivande svärfar. På frågan om varför välja just denna pjäs av Holberg svarade Göran Sarring.

norsholm 042

Huvudrollsinnehaven Joel Almroth som fransosen

- Jag älskar den klassiska comedia de l´arte som Holberg i mycket representerar. Man skrattar med personerna inte åt dem.” Jean de fransoise ” som originalet heter har mycket att säga till dagens publik. Trots att den unge Hans kan uppfattas som löjlig så blir han den som man sympatiserar med när den förstockade omgivningen förfäras av alla nya tankar och idéer som huvudpersonens rollfigur står för.

- Jag vill inte “predika” för publiken, men gärna få den att fundera lite. Trots att pjäsen är nästan 300 år gammal så är den märkligt aktuell. De konservativa och bakåtsträvande gubbarna låter nästan som Sverigedemokrater i sin rädsla för “utländska” idéer, menar Sarring.

Sarring berättar också att biljettförsäljningen har gått väsentligt bättre i år med hittills 600-700 biljetter sålda vilket skall jämföras med förra årets totalpublik på 1600 personer. En stor av publiken kommer från Norsholms omgivning som alltmer upplever att Norsholms Komediteater är deras teater.

Premiär blir på torsdag den 23 juli och det blir 18 föreställningar under tre veckor fram till den 15 augusti då årets säsong är över. Därefter det är dags för båtklubben i Norsholm att få tillbaka sig båtskjul.

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson

Veckans foto: vecka 30

regn

Foto: Ingemar E. L. Göransson ©

Tallinn, Estland i regnväder