tisdag 16 februari 2010

En moderat värdig vår tid

image

Moderaten Gunnar Axén är ordförande för riksdagens socialförsäkringsutskott och har gjord sig känd bl.a. för att vara totalt döv för all kritik mot moderaternas och regeringens ”reformering” av sjukförsäkringen. En ”reformering” som lett till att tusentals personer hamnat utanför och mellan systemen.

Han gjorde också sig skyldig till angreppet på en långtidssjukskriven 30-årig tjej som uttryckte sin oro på Aftonbladets debattsida med orden att hon inte ville jobba utan leva på bidrag.

Samma moderat har i ett blogginlägg glatt sig över att moderater gjorde vågen över den försämrade sjukförsäkringen innan sagde moderat Axén skulle hålla ett utbildningspass som han uttrycker sig på sin blogg.

Att moderaterna är att parti utan empati för den som har det sämre än den moderata normen är ingen nyhet. Moderaterna är ett utpräglat överklassparti som numera också appellerar till den självtillräckliga övre medelklassen i storstäderna, främst Stockholms innerstad. Klassföraktet och föraktet för vad moderater betraktar som svaghet är heller ingen nyhet. Vad som däremot kan upplevas som en nyhet är att de gör det så tydligt och högljutt numera. Måhända har de drabbats av en politisk hybris.

Man kan så i varje fall undra med tanke på händelserna i moderaterna i Stockholm med fusk i provvalen, köpta medlemmar och en oblyg jakt på riksdagsmandaten. Vi kan konstatera att Gunnar Axén är en värdig moderat riksdagsman; utan empati men med en hög, för att inte säga, stöddig svansföring. Han hör inget, han ser inget och förstår uppenbart inget för annars sa han inte det han säger eller skrev det han skriver.

Text: Ingemar E. L. Göransson