tisdag 18 maj 2010

Att definiera ett generation

image

I dagens värld och dagens nöjesindustri är det svårt att förstå hur en enskild skiva kan bli synonym med en hel generation och en hel generations sätt att tänka och vara.

När The Beatles släppte sin första EP 1963 så skulle ”Twist and Shout” bli detta. Den kom att sälja 800.000 ex och kom att stanna på den brittiska EP-listan i 64 veckor. Allt ett oslagbart rekord.

Försäljningssiffror må vara en sak men intryck och påverkan som denna enskilda EP fick på en hel generation är vida större. Trots att EP:n var plockad från den bästsäljande första LP:n ”Please, Please Me” så fick EP:n en mycket större betydelse som trendsättare och signum för 60-talsgenerationens tonåringar.

Det var inte bara musiken utan inte minst Dezo Hoffmans geniala fotografi med gruppen i ett fritt hopp över ruinerna som är fotots för och bakgrund. En klar notering av att Storbritannien nu lämnade efterkrigstiden med sina ruiner (fortfarande 1969 var East Ends kajer fulla av utbombade lagerlokaler exempelvis). Att UK led fortfarande av kriget var uppenbart för den som ville se när jag åkte runt på ön denna sommar 1969.

Beatlarna släpper taget och lämnar efterkrigstiden på fotot från 1963 och därmed också visar på den väg som en hel ungdomsgeneration gjorde – tar steget in i det dynamiska och förändrande 1960-70-talen.

Musiken då; ”Twist and Shout” som ursprungligen spelades in av den amerikanska soul-gruppen Isley Brothers har i Beatles och John Lennons händer förvandlats till en ursinnig protest mot det slätstrukna, middle-of-the-road, som präglade populärmusiken. Det är ett avgrundsvrål som sliter sönder Lennons tonsiller och stämbanden spänns till det yttersta i dessa få minuter som kom att förändra popmusikens framtid. Musiken kom aldrig mer bli sig lik och den växte på dessa minuter upp från infantil Bobby-pop till vuxen livsbejakande rock-musik.

De övriga tre spåren är på sitt sätt lika genialt valda från LP:n. ”Do You Want To Know a Secret?” är en poplåt som i sin enkelhet är närmast perfekt. Den talade intron är kanske det första steget mot rap-musik medan ”A Taste Of Honey” är ett bugande och erkännande av hur underhållsmusiken från efterkrigstiden hade påverkat Paul McCartney och John Lennon under deras uppväxt. Slutligen är det andra originalspåret ”There´s a Place” ytterligare en hint om kommande låtskrivarkvaliteter hos Lennon och McCartney; tillsammans och var för sig.

Kombinationen bild/foto och musik blev av största betydelse för min generation. Själv var jag inte mycket för Beatles vid denna tid, men idag framstår Beatles och framför allt ”Twist and Shout”-EP:n som en av de viktigaste enskilda artifakterna som kom att prägla och spegla 60-talsgenerationen.

Text: Ingemar E. L. Göransson

image