fredag 17 juli 2009

Politisk rötmånad

train

BAE Hägglunds i Örnsköldsvik var den ende tillverkare som klarade försvarets krav på de nya militärfordonen som skulle uppköpas.

Ordern gick dock till ett sämre alternativ.Fordonen tillverkade av Patria i Finland favoriserades istället och det trots att de var klart sämre och mötte inte försvarets behov. Resultat; flera hundra jobb bort i Örnsköldsvik. Orsaken verkar hänga samman med den nya strategi som en Leif Nylander hade tagit fram för upphandling av försvarsmaterial; inget som var under utveckling skall köpas av försvaret.

Intressant för konsekvensen av detta blir att Sverige kommer i framtiden bli hänvisad till att köpa NATO-producerat material, dvs. Sverige kommer inte att ta fram eget försvarsmaterial utan bli hårdare knutet för att inte säga beroende av NATO för att kunna försvara sig vid en kris.

Alltså vi förs närmare NATO och allt längre ifrån en verklig alliansfrihet med den upphandlingspolitiken som Leif Nylander, chef för materialproduktionen vid Försvarsmakten. Och är det inte en svindlande tanke att regeringens försvarspolitik stämmer väl överens med att vi skal bli ett NATO-land bland andra och därmed mer beroende av i slutänden USA:s välvilja när det gäller materialanskaffning.

Man kan också göra ytterligare en intressant iakttagelse. När näringsminister Olofsson dissar fordonsindustrin så gör Försvarsmakten (läs försvarsdepartementet) detsamma när det gäller försvarsindustrin. Regeringen låter jobben försvinna ut ur landet eller ut i intet och kvar blir en väl kvalificerad arbetskraft som hänvisas till servicejobb istället för kvalificerad industriproduktion.

En rötmånadshistoria; nej tyvärr inte utan enbart den reinfeldtska politikens konsekvenser.

friends

Skånska Dagbladet är en dagstidning med långa anor. Igår hade den en ledare som uppmärksammades på sina ställen bland annat av några socialdemokratiska bloggare. Ledaren var värd att uppmärksamma. Inte för att den var synnerligen välskriven utan för dess politiska budskap.

”Att öka invandringen till EU innebär med automatik ännu snabbare växande arbetslöshet och hårdare påfrestningar på välfärdssystemen.” (….) EU kan inte med en generös invandrings- och asylpolitik lösa fattigdomsproblem i Afrika och andra världsdelar.” (…..) Men någon öppenhet för massinvandring till EU är inte realistisk vare sig ekonomisk eller fysiskt, när en rad länder och storstäder i dag präglas av överbefolkning och havererad integrationspolitik. Öppnare gränser leder direkt till socialbyråerna.” (Se länk.)

Uppenbarligen finns det för många Sverigedemokrater i Skåne. Än mer det är inte en SD-tidning som har skrivet detta utan den garanterat centerpartiska Skånskan som därmed fullföljer 1930 och 40-talens bruna tradition. Inte heller har den annars så pratsamma Maud Olofsson sagt så mycket som ett knyst emot sin egen partifärgade tidning. Med andra ord det som är i påse har varit i säck.

En rötmånadshistoria; nej tyvärr inte utan enbart den reinfeldtska politikens konsekvenser.

stn

Svininfluensan oroar uppenbarlig folk. Min svärmor är hur orolig som helst. Man kan tro att det är digerdöden som är på väg. Men att folk kommer att bli sjuka är inget tu tal om.

Vi som upplevde Hong-Kongen 1968 vet att det kommer att bli tomt på skolor och på arbetsplatser. Samhällsekonomiskt är det naturligtvis självklart bättre att alla som kan blir vaccinerade för att undvika att människor som tycker det blir en för stor ekonomisk belastning at betala för hela familjen kanske upp till 300 kr per person och dos som det talas om.

Nu är det tuppfäktning om vem skall pröjsa. Självklart kommer de som har gott om stålar att fixa det här själva. Som vanligt höll jag på att säga men ur samhällsperspektivet är det bättre för samhället och individerna att samhället organiserar och betalar kalaset – allt för att begränsa smittospridningen.

Trycket är stort men fortfarande står den alltmer gudalike (i sina egna ögon) landsfadern Reinfeldt emot alla propåer av detta slag.

En rötmånadshistoria; nej tyvärr inte utan enbart den reinfeldtska politikens konsekvenser.

En rötmånadshistoria kan vara osannolik men tyvärr varken regeringens nedmontering av industrin, Skånskans bruna ledare eller hanteringen av influensaepidemin en rötmånadshistoria utan en högst självklar konsekvens av en regering som ser marknaden före politiken; korsiktiga vinstintressen före samhällsnytta och skattesänkningar före folkhälsan.

Tyvärr hela Reinfeldts politik skulle kunna vara en rötmånadshistoria m en den är en högst reell verklighet – tyvärr för svenska folket; tyvärr för jobben; tyvärr för motståndet mot främlingsfientlighet och tyvärr för var och ens hälsa.

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson