onsdag 16 december 2009

Musik under granen

Om en vecka är det julafton och det lär vara en del som kommer få julklappar i form av CD. De vanliga CD är ganska tråkiga men allt som ofta så tar sig bolagen i kragen och producerar plattor i form av boxar som är riktigt kul och bra. Här är några som är värda att ge bort som julklappar.

image

Thåström ”Be-Bop-A-Lula Hela jävla da´n (Sonet/Universal)

Singel-CD:n är en helt okay samling för den som inte har något med Sveriges främste rock-poet och särling. Men, skaffa boxen med ytterligare en CD med låtar som aldrig funnits ute förut. Denna plus DVD:n med en konsert från 2006 gör julen till en glädjens högtid för oss som gillar Thåström.

image

David Bowie ”David Bowie” (EMI)

Bowies första LP från 1969 är en legendarisk debut som inte var en debut utan den skedde 1967 på Deram i en lindrigt sagt ojämn platta. Men Philips-LP var lysande och gavs ut på nytt 1972 efter succén med Ziggy Stardust. Den här plattan har alltid varit en av mina favoriter med Bowie. Den är så lyskraftig innan pretentionerna har tagit över. Den nya utgåvan med en bonus-CD med tidigare ej utgivet material eller svårtåtkomligt dito är given under granen.

image

Frank Sinatra ”New York” (Reprise)

En maffig box med fyra CD, en för varje konsert plus en DVD. En värdig följeslagare till boxen med Las Vegas-material som kom för några år sedan. Vad ska man säga? Helt lysande, denne man var entertainer och MOR-sångarnas absoluta mästare. Det är så exakt och Sinatra har en förmåga att krypa in under skinnet på lyssnaren. Passa på att skaffa den innan den försvinner precis som Las Vegas-boxen.

image

Elvis Costello ”Live At The El Mocambo” (Universal)

Äntligen är denna energikick tillgänglig för alla och envar som vill skaffa den. Inspelad på en liten klubb i Toronto mars 1978 och gjord enbart för radiostationer i Kanada och USA men en del ex fann sin väg över till Europa och samlarmarknaden till fantasipriser. Platta med en Elvis Costello full av energi och ett The Attractions som skapar ett enormt tryck bakom Elvis C. Det här är Stiff-Costello, dvs innan han blev så förbaskat pretentiös som idag.

AT STAX FRONT

Elvis Presley ”Elvis At Stax” (King)

En skum platta som innehåller 15 spår från Stax-inspelningarna i oredigerade, dvs. inte kortade versioner utan de flesta låtar klockar in på 3 – 5 minuter istället för sedvanliga 2-3 minuter. Andra låtar är i alternativa versioner. Grymt bra och en Elvis i toppform. Jag hittade mitt ex i en liten skivaffär i Malmö här för leden.

Text: Ingemar E. L. Göransson

Glöm inte FOLKAKTIONEN: För en välfärdsstat för ALLA! Skriv på uppropet och sprid det vidare!