torsdag 27 augusti 2009

Regeringen är bakfull

ssu_2

- Helvete, vår politik skiter sig. Vi klarar inte av jobben. Mer än 100.000 fler arbetslösa än för ett år sedan och det blir värre säger de på AF. Anders vad ska vi göra innan alltihop ger oss en riktig snyting tillbaka.

-Jag vet inte, de lovade att de skulle ordna sig bara vi sänkte skatterna för alla dessa miljarder. Då skulle de bli fler jobb. (Panik i rösten.)

- Jag vet att det är att svära i kyrkan (tyst så inte Göran H. ska höra) – vad skulle sossarna ha gjort i samma läge?

- ????

- Men Anders vad är valet, vi måste göra något!!

- Freddie, vill du driva sosse-politik? (Anders B. ser närmast illamående ut). Men vad tusan, går det så går det. Vi har ju försökt att sno deras politik förut.

Replikskiftet ovan är naturligtvis fritt uppfunnen och inte direkt hämtad ur verkligheten, men något åt det här hållet kan ha skett i Rosenbad när Reinfeldt och Borg upptäcker att deras teorier inte stämmer med verkligheten.

Detta efter att ha närmast utraderat Komvux och arbetsmarknadspolitiken med arbetsmarknadsutbildning. Allt för att stampa fram den efterlängtade låglönearbetsmarknaden som skall pressa tillbaka löntagarna till det kapitalets fromma.

Reinfeldts politik liknar fyllot på lördagsmorgonen som måste tas sig ordentlig sup för att sluta skaka. Bakfyllan av Reinfeldts nyliberala för att inte säga thatcheristiska högerpolitik kommer nu. Det som fungerar hjälpligt i en högkonjunktur skiter sig rejält i en lågkonjunktur. Det är också högers ensidiga nyliberalism stora akilleshäl – den klarar inte att hålla måttet.

 

…..Reinfeldts politik

liknar fyllot på

lördagsmorgonen…..

23.000 nya utbildningsplatser låter kraftfullt men sanningen är att har redan tagit bort 54.000 så det är knappt en halv sup till återställare. 10.000 Komvux när samma regering har redan tagit bort var tredje som fanns.

Sedan nämns inte det faktum att få igång utbildningarna tar tid – det är inget som sker över en natt. Utbildningsplatserna, utbildningsorganisation, lärare, lokaler utbildningsanordnare allt detta finns inte i något jättelikt utbildningslager utanför Stockholm.

Det regeringen rivet ner kan inte sättas igång förrän om kanske 8 – 10 månader, i vart fall om vi ska döma från framkörningstiden för nya utbildningar som var under Kunskapslyftet. (Jag vet jag jobbade som samordnare på fackliga sidan då.)

Reinfeldts budgetpaket är lika trovärdigt som en nasare på Skänninge ”marken” som försöker kränga världens “bästa” disktrasa. Reinfeldts disktrasa/politik försöker nu torka upp katastrofen som tre år med hans regerings nyliberala högkonjunkturpolitik har ställt till med. Lika lite som nasaren på ”marken” lyckas lura någon lika lite kommer Reinfeldts bakfyllesup lura någon. Det kan inte vara kul att öppna partistämman idag.

Text: Ingemar E. L. Göransson

Bild: SSU