fredag 11 september 2009

Sju dagar senare….helg igen!

Stray Cats – Be-bop-a-lula

Trevlig party-helg!!!

Återupptäck # 6; Chris Farlowe

Under den här rubriken kommer jag att skriva om band och musiker som är kanske lite bortglömda i den stora publikens öga.

image (Arkivfoto)

England har haft en och annan Ray Charles-wannabe genom åren. Eric Burdon, Stevie Winwood och Long John Baldry är några av dessa. Burdon blev ganska snart mer av hippie-apostel, Winwwod fördjupade sig alltmer i studioarbetes värld och Baldry tog i vart fall en avstickare in i middle of the road-stukets schlagersmet.

Kvar blev kanske den bäste av dessa 60-talets Ray Charles-wannabe – Chris Farlowe (egentligen John Henry Deighton). Den idag 69-årige sångaren som till och från ägnat sig åt antikvetetsaffärer har en remarkabel karriär utan egentligen ha haft något spektakulärt genombrott men kvaliteten på det han gjort har genomgående varit hög.

Karriären började redan 1957 och kulminerade när Mick Jagger producerade 1966 ”Out Of Time” som också blev Farlowes enda riktigt stora hit. Under en period hade hade ett av Londons bästa R & B-band och Chris Farlowe & The Thunderbirds var ett av de mest uppskattade på The Marquee, The Flamingo och andra klubbar.

Han blev senare sångare i Jon Hisemans prog-rockband ”Colosseum” där Farlowe var med på den numera närmast klassiska ”Colosseum Live” 1971. Han har också på sitt samvete den bästa engelska versionen av T-Bone Walkers ”Stormy Monday Blues” (inspelad som Little Joe Cook) och radioförbjudna ”Buzz with The Fuzz”.

image

Farlowe var också med i grupper som Atomic Rooster men mest är han känd fortfarande för sina inspelningar på Immediate som producerades av bl.a. Mick Jagger.

Chris Farlowe har en själfull och stark röst som står för sig själv – han behöver inte försöka låta som Ray Charles. För de som vill lyssna på Englands Ray Charles ska lyssna på Chris Farlowe; det är han värd. Hans pipa är helt grym, det är bara så.

Slutligen en anekdot, i slutet på 1970-talet hittade jag Farlowes Columbia-LP från 65 på gamla ”Rock On” i Camden Town. Jag tänkte, eftersom det inte var så långt till Farlowes antikvitetsbutik tar jag mig dit och får den autograferad. Nu var det inte en så bra idé. Jag blev mer eller mindre utkastad från hans affär när jag inte ville köpa krigssouvenirer – så man kan säga lika lysande sångare Chris Farlowe är lika stor skitstövel var i vart fall då.

image

Att lyssna på:

The R & B Years (Charly 1994)

Out Of Time – The Immediate Anthology (Sequel 1999)

Colosseum Live (Castle 1998)

Text: Ingemar E. L. Göransson

 

Chris Farlowe på youtube: