måndag 6 juli 2009

Största möjliga tystnad…

Måndag morgon, inte ett dugg av intresse i lokaltidningen. Expressens största nyhet verkar vara att en mellanstadielärare har råkat skicka ut en privat sexvideo av misstag och i övrigt är det mest ointressant det som har skett, i vart fall om man ska se efter dagstidningarnas pappersupplagor.

Nätupplagorna däremot rapporterar om att i västra Kina pågår svåra upplopp och kravaller med över 140 döda. Omvärldens kryperi för diktaturen i Kina ställs än en gång på prov. Ska omvärlden våga protestera mot de kinesiska ledarnas styre eller ska även den här gången penningintresset och affärerna få avgöra den demokratiska världens agerande mot diktaturen?

I USA fortsätter rekonstruktionen av GM med att staten behåller 61 % av biljätten i statlig ägo medan här hemma bäverkvinnan Olofsson inte ens vill stödja bilindustrin med garantier för lån från EU. Vem är det som låter ideologisk renlärighet (dvs. dogmatism eller fundamentalistisk nyliberal iver) råda. Inte bra för svensk bilindustri och inte bra för bilarbetarna här hemma.

Lasse Strömstedt, författare, skådespelare och debattör har avlidet efter en tids sjukdom som det heter. Lasse gav mig ett av mina största skratt med sin bok “Grundbulten”. En hejdlöst rolig historia om busar och kriminella på botten. En skrattspegel om det svenska buset både i slott och koja. Filmatiseringen hade en god vän till mig från min tid i Göteborg i huvudrollen; Anders Lönnbro. Lasse Strömstedt var en av de stora författarna under det sena 1900-talet. det blir mycket tystare nu när han är borta.

juni 029

Det är märkligt, förra veckan och ända sedan midsommar har solen lyst med oförtrytlig energi men, när det blir semester så kommer regnet. Men vad att göra, på med regnkläderna och finna sig i sakernas tillstånd.

Nu kommer det är bli lite tyst i den här spalten några dagar men på fredag är jag åter – ha en bra vecka!

Text: Ingemar E. L. Göransson

Foto: Christoffer Göransson