tisdag 7 december 2010

Återupptäck # 13; Them

Under den här rubriken kommer jag att skriva om band och musiker som är kanske lite bortglömda i den stora publikens öga.

image

Van Morrison känner de flesta till, men idag är det få som i dag lyssnar på hans tidiga period på Decca och i bandet Them. Gruppen startade i Belfast på den berömda Maritime Club som var centrum för den nordirländska beat och R & B-vågen i mitten på 1960-talet.

Det som utmärker mycket av musiken från Belfast är ett drag av paranoia. Grupper som The Wheels, The Bats och inte minst Them har detta stråk i musiken ganska tydligt. Än tydligare blev det senare när gruppen Belfast Gypsies gjorde låtar som ”Secret Police”.

Nordirland var en del av Storbritannien precis som idag och det här var åren innan ”The Troubles”, dvs innan IRA hade börjat sin kampanj för att försöka förena de norra grevskapen med självständiga Irland i Södern.

Det paranoida draget var tydligt hos Them och Van Morrison. Sånger som ”Mystic Eyes” går uppenbart tillbaka på en keltisk tradition av mystisism. Det finns också ett derag av mörker och alienation i de tidiga Them-inspelningarna.

Gruppen var notoriskt instabil. Morrison var en precis som idag en sur och svår man att jobba med. Historierna om hur han kunde dra till sina musiker om han var missnöjd är legio än undantag. Så ryktet som svår att ha att göra men grundlade Morrison för snart 50 år sedan.

Irland har haft en levande kultur i århundraden; Brendan Behan, James Joyce, Oscar Wilde, Jonathan Swift och U2 är bara några namn som har gett ön dess rykte som kulturellt Mecca.

De första inspelningarna bandet var en demo av bl.a. T-Bone Walkers ”Stormy Monday Blues” och Slim Harpos ”Don´t Start Crying Now”. Andra inspelningar som gjordes i Peter Lloyds studio på Cromac Street var ”Philosophy” och ”One Two Brown Eyes”. De sistnämna kom sedan att ges ut på Thems helt omöjliga att hitta EP från 1969. De förstnämna har sett dagens ljus på en bootleg ”Here Comes Van Morrison”. För övrigt innehåller den de flesta av kända live-inspelningar som finns med bandet.

Them gick in i studio i London och kom mellan 1964-1966 att spela in två LP, en handfull singlar och en EP. Man kan knappast säga att de var en kommersiell framgång i Storbritannien men i USA blev de kult och i Holland stora.

När man nu lyssnar på inspelningarna så nästan över 40 år sedan slås man av hur tidslösa Them var. Musiken berör fortfarande och kvar lever klassiker som ”Gloria” och ”Mystic Eyes” – allt beroende på Van Morrison vill jag påstå. Den som vill uppleva Van Morrison innan han blev berömd ska bekanta sig med Them.

Här är några plattor värda att skaffa:

image

The Story Of Them featuring Van Morrison (Deram)

Innehåller allt studiomaterial inklusive alternative versioner. Tyvärr utgången sedan länge men finns till ganska höga priser, tyvärr.

HereComesVanMorrison-front

Here Comes Van Morrison (Asterisk Disk)

En bootleg av god kvalitet, (okay i huvudsak) . Innehåller de mesta kända livematerialet med Them, Belfast-demon och inspelningar med The Monarchs Showband, debutbandet, med Morrison på sax.

image

Belfast Beat – Maritim Blues (Big Beat)

Här finns andra Belfastband som de lysande The Wheels. Svår att hitta idag men sök på nätet.

Här är en av få  videos som finns på youtube med bandet:

Text och research:  Ingemar E. L. Göransson