tisdag 12 januari 2010

Den moderata arbetslinjen definierad

image 

Den gamla goda tidens klassordning som i TV-serien “Herrskap och tjänstefolk”

Fredrik Reinfeldts pressekreterare Edvard Unsgaard (varför ska moderater alltid ha så konstiga namn?) står mitt upp i skiten kan man säga. Efter att i helgen skrivet på sin blogg följande :

"Jag ringde vårt städbolag som drivs av invandrare som på en halvtimme skickade över en ryska som städade och sanerade trappen. Det är arbetslinjen det, att på en halvtimme en söndag få fram en duktig städerska som gör ett fantastiskt jobb".

Den nye moderaten fick på söta nöten i media inklusive borgerliga skribenter som hade lite svårt att smälta att arbetslinjen definierades på Unsgaards sätt, dvs. den borgerliga arbetslinjen blev en fråga om att serva Östermalms övre medel- och överklass med att städa upp i deras fina värld.

Alltså Unsgaard talade av vad hjärtat var fullt – arbetslinjen ÄR att skapa billig arbetskraft till båtnad för en allt kaxigare och allt klassmedvetnare välbeställd storstadsmedelklass. Back to basics kan man säga – återupprätta det gamla klassamhället.

Nu skulle därför igår den alltför frispråkige Unsgaard försöka rätta till sina försyndelser. Ett nytt inlägg på facebook skrevs fram och lydde enligt följande:

"För att undvika missförstånd: Jag tycker att det är helt fantastiskt att få ett jobb gjort så snabbt, oavsett vem som gjorde det. Det var det jag menade med arbetslinjen. Tydligen finns det de som tolkat det jag skrev som att invandrare bara ska torka bajs. Inget kan vara mer fel."

Herregud, hur man (läs Edvard Unsgaard) vänder sig har han röven där bak. Inte fasen vart det bättre. Det något tvetydiga ”invandrare bara ska torka bajs” där det lilla ordet ”bara” innehåller en värdering som säger det mesta om Unsgaards och de nya moderaternas grundvärdering – bara – betyder ju ”också” i det här fallet.

Men inte minst, den moderata arbetslinjen har fått ett ansikte eftersom den definieras av den nye moderaten och Reinfeldts pressekreterare som att snabbt få skitjobb fixade – dvs. att Östermalms övre medelklass och överklass kan servas på snabbats möjliga och ackurata vis i sin skyddade värld eftersom de kan betala. (Man kan undra om detta är en avdragsgill hushållsnära tjänst?)

Arbetslinjen som den därmed har definierats är en fråga om att passa upp, att vara med ett äldre uttryck, ”en liten människa” – en betjäning, service för Östermalms finare kretsar.

I Detroit, USA pågår just nu ett motbjudande spel. Ett spel som den svenska regeringen och främst Fredrik Reinfeldt har ett stort ansvar i. Att Maud Olofsson är en pajas är en sak, men Reinfeldt är ytterst ansvarig för regeringens politik. SAAB läggs ner och inför öppen ridå pågår ett schackrande kring dödsboet. Att det  i Trollhättan och Västsverige finns många tusen arbetare och tjänstemän och deras familjer som nu förlorar sina jobb, tekniskt kunnande som förskingras, exportinkomster för försvinner och en industri som går i graven bryr sin sagda regering inte om.

För dem är arbetslinjen att ”en liten människa” kommer och torkar upp skiten i deras lilla glaskula. Glöm inte det i september 2010.

Text: Ingemar E. L. Göransson

FOLKAKTIONEN För en välfärdsstat för ALLA! Skriv gärna på uppropet och sprid det vidare!