torsdag 16 juli 2009

Läs en bok – det är sommar!

Sommartid – lästid. Så är det nog. När vi har semester så finns chansen att ge sig på de där böckerna som har blivit liggande (i vissa fall i flera år). Vi har helt plötsligt mycket mer tid att läsa mellan utflykter, bad och vad annat man får för sig att göra under de ynka semesterveckorna.

De nedan nämnda böckerna är sådana som antingen har legat där på skrivbordet och blängt eller åkt in i bokhyllan utan att bli lästa förrän sommaren kom – sommartid m.a.o. lästid.

     skanna0260 

Barbara W. Tuchman ”En fjärran spegel – Det stormiga 1300-talet (Atlantis 1978)

En absolut makalös och himlastormande beskrivning av medeltidens historia med utgångstid från 1300-talet med dess hundraårskrig mellan England och Frankrike. Historien speglas utifrån en verklig person; baron Enguerand de Coucy. Tuchmans berättelse av det stormiga, grymma och blodiga århundradet är också en berättelse om kulturell utveckling och bondeuppror och slitningar inom kyrkan.

skanna0259

Felipe Fernandez-Armesto ”Millennium – De senaste tusen årens historia” (Forum 1995)

En totalt annorlunda historiebok där tyngdpunkten ligger utifrån ett globalt civilisationsbegrepp. Ett kaledioskop som tar oss till Japan, Afrika och bland andra Maya-indianerna. En bok som sätter Europas egocentriska världsbild ett ett nytt perspektiv som inte alltid är smickrande för Europas självbild.

skanna0262

August Strindberg ”Det nya riket” (Bonniers 1974)

När Det nya riket kom ut 1882 var det en skandal som omskakade överheten. Strindbergs satir över den tidens medelklass och överhöghet skar som en kniv genom smör och gjorde Strindberg än mer till den av kyrkan, penningpåsen och kungen avskydd rabulist. En än idag högst träffsäker satir som läses med stor behållning.

skanna0256

Red. Harry Järv ”Strindbergsfejden” Del 1 & 2 (Cavefors 1969)

Om Det nya riket var ett mästerstycke i satir så är att läsa texterna från den berömda Strindbergsfejden en upplevelse som är förankrad i en svensk politisk verklighet där Strindberg med vad det led stöd från arbetarrörelsen och radikala krafter intellektuellt gjorde rent ut sagt skit av den tidens uppblåsta höger till synes utifrån en litterär fejd men slaget kom att stå mellan nationalism kontra internationalism; konservatism kontra demokrati; höger kontra vänster. Strinbergsfejden likt Det nya riket har speglingar i dagens Sverige vilket gör Strindbergsfejden till en läsupplevelse än idag nästan 100 år senare.

skanna0257

H. G. Wells ”Funderingar över skodon” (Tiden 1915; 1000 ex 1969)

En av Wells mest okända böcker. Wells som är mest känd för sina science-fictionromaner som Världarnas krig var en övertygad socialist och i den här lilla skriften (bara på 60-sidor och i fickformat) klargör varför han anser socialismen är inte bara önskvärd utan också nödvändig. Den lilla boken är inte bara otroligt kvick utan också en av de bästa agitationsskrifter jag läst. Wells drar en stenhård logik från nödvändigheten att ha bra skor till förnuftet med en socialistisk samhällsorganisation.

skanna0258

Willy Brandt ”Att ta parti för friheten” (Nordstedts 1983)

De legendariske tyske socialdemokratiske kanslerns berättelse om hur nazisterna kunde ta makten medan arbetarrörelsen var upptagen mest med sig själv och sin oförmåga att förstå hotet från de bruna horderna av gapiga nazister. Brandts bok är den bästa och mest öppna kritik av den egna rörelsens oförmåga som hade sin grund i att man underskattade och inte förstod vad nazismen hade för stöd inom medelklassen i Tyskland. Välskriven och fascinerande historielektion.

skanna0261

Josefin Brink m.fl. ”Sälj hela skiten” (Ordfront 2009)

En rasande uppgörelse med den ideologi som använder privatiseringspolitiken för att rasera välfärden. Författarna visar med all tydlighet att privatiseringarna, utförsäljningar och konkurrensutsättningar är en tydlig strategi för att omvandla Sverige till en borgerlig marknadsplats där allt är till salu och allt går att köpa. Ett samhälle där pengar inte behov avgör allas framtid. Vad jag förstår kommer ABF på sina ställen organisera studiecirklar kring boken. Egentligen borde varenda facklig och politiskt aktiv inom arbetarrörelsen läsa denna bok. Ta fasen om de inte borde avkrävas att de gör det. Boken är ett bra exempel på det jag kallar svensk thatcherism och vad den leder till.

Se även mina föreläsning om Thatcherismen och Reinfeldt.

Som sagt några böcker värda att stifta bekantskap med. Och varför inte nu under sommaren 2009.

Text: Ingemar E. L. Göransson