söndag 5 juli 2009

Magnefik box med 13th Floor Elevators

image

Kan ett band som gjorde tre plattor under andra halvan av 1960-talet vara “värda” nu 40 år senare få en magnifik box med 10 cd, just det 10 cd men allt, säger allt de spelade in under sin karriär. En karriär som enbart resulterade i en mindre hit på USA-listan “You´re Gonna Miss Me”.

Svaret är ett entydigt ja. Burning Sheds boxen ”Sign Of Three-Eyed Men” innehåller de tre ursprungliga LP:na “The Psychedelic Sounds Of The 13th Floor Elevators”, “Easter Everywhere” och “Bull Of Woods”; tre live-plattor och  två cd med out-takes, både live och studio. Originalplattor finns både i mono och stereomixningar utom den sistnämnda där det inte finns någon mono-mix.

Däremot saknas den s.k. Live-plattan som deras bolag International artist gav ut eftersom den var bara tidigare utgivna inspelningar med pålagt publikljud.

För första gången finns här de väl cirkulerade inspelningarna från San Francisco som bara funnits som halvtaskiga bootlegs nu med bra ljud och mycket annat.

13th Floor Elevators var inte bara ett av psychedelia-vågens mest äventyrliga band utan också ett band som präglades av psykotiska noja. texterna från Tommy Hall är skrämmande. Här är det inte pojke möter flicka utan en resa in i psykets mest gömda skrymslen.

För många är dock troligtvis bandet associerat med Roky Erickson som var sångare och gitarrist. Erickson som blev också bandets och kanske psychedelians mest kända offer. Ett antal år på sinnessjukhus, el-chocker och först på senare år någotsånär fungerande individ. Hans spelning på Hultsfred för två år sedan var den festivalens stora behållning och händelse.

Musikaliskt var också bandet originellt med sin elektriska jug som Tommy Hall spelade som någon form av bas.

Allt som finns bevarat skall finnas med på de 10 cd-plattorna. Egentligen makalöst från ett band som är idag skulle vara helt bortglömda om inte Larry Kaye inte tagit med dem på Elektras legendariska Nugget-samling i början på 1970-talet.

Upplagan på den magnifika boden med bok och ett LP-stort kuvert med diverse pappersmaterial som foton, affischer och annat är limiterat till 4.000 ex. Den går bara att köpa genom det lilla postorder-företaget Burning Shed i Storbritannien. Den som har minsta intresse av den här periodens musik och av psychedelia och 13th Floor Elevators bör göra investering på £75 innan  det är försent. Mycket pengar, men säkerligen en t.o.m. god investering om man så vill.

Text Ingemar E. L. Göransson

Recension:

13th Floor Elevators “Sign Of The Three-Eyed Men”

(Burning Shed UK, 2009 10-cd-box i begränsad upplaga av 4.000 ex).

Videoklippen nedan är från Hultsfred och Roky Erickson & The Explosives spelar “Night Of The Vampires”.