tisdag 23 juni 2009

Stora förändringar i riksdagen 2010?

sahlin Hultsfred

FOTO: Christoffer Göransson

Jag intervjuade Mona Sahlin på Hultsfred för två år sedan. Det var en optimistisk och segerviss statsministerkandidat som uttryckte en vilja att förändra till det bättre istället för den sittande regeringens borgerliga och nyliberala låt-gå-mentaliteten.

Mycket har hänt sedan dess och från en avgrund mellan blocken så har den successivt minskat till att i vissa opinionsmätningar vara lika med noll. En opinionsmätning som skiljer ut sig är Aftonbladet/United Minds där i den i dag publicerade mätningen klyftan ökar på nytt och den röd-gröna oppositionen nu har gott och väl 7 % upp på Reinfeldt U.P.A. & Co.

image Se hela bilden på AB

Men vad som är intressant är de stora förändringar som skett de senaste månaderna och som gör valet 2010 än mer nervkittlande. Stämmer AB/UM mätningar står Sverige inför stora politiska förändringar efter nästa riksdagsval.

För det första; kristdemokraterna hamnar utanför riksdagen vilket får till följd att Reinfeldts allians försvagas markant och att densamma ställs inför ett val som kan skapa stora konvulsioner inom borgerligheten. Sverige”demokraterna”, detta närmast semi-fascistiska parti, kommer in i riksdagen. Enligt mätningen idag får de inte vågmästarroll men fortsätter trenden där vänsterpartiet fortsätter att tappa så finns det en risk för en Jimmie Åkesson som vågmästare. Det som då är oroande är att inget av de borgerliga partierna har uttryckligt sagt att de inte kommer att söka stöd av Sd.

För det andra; Piratpartiet verkar segla fram på en räkmacka och attrahera de nyliberala männen i storstadsområdena och ligger nu ytterst nära riksdagsspärren. Var skulle de hamna i en situation där de är inne i riksdagen och där de måste ta ställning till regeringsmakten. Är de en del av ett kommande regeringsunderlag trots deras stora åsiktsskillnader i frågan om upphovsrätt, patenträttigheter etc. Frågor där traditionellt den “vanliga” högern har diametralt olika uppfattningar än PP. Det troliga är att de motsatta uppfattningarna inte skulle förhindra att ex-MUF:aren Falkvinge att stödja Reinfeldt som statsministerkandidat.

För det tredje; Miljöpartiet ökar successivt även så i den här opinionsmätningen. Innebär det att det med automatik stärker vänster-mp-blocket. Det är inte säkert för efter valet så måste enligt stadgarna (MP) byta språkrör och i många frågor så står den svenska versionen av de gröna väsentligt närmare alliansen än vänstern än motsvarande ute i Europa.

Mardrömmen för Mona Sahlin och socialdemokraterna är att Sd och PP kommer in i riksdagen, att mp efter valet får en mer tydligt småborgerlig ledning och att (S) och (VP) fortsätter att antingen minska eller bara i mindre utsträckning öka. I det läget blir Mona Sahlins optimism bara en förhoppning om ett regeringsskifte 2010. I det läget hjälper det inte att Kd förpassas till ett i Jönköping starkt kommunalt parti. Inte heller att Moderaterna tappar till främst PP. I det läget fortsätter Reinfeldt att regera och slutföra sin thatcherinspirerade samhällsomvandling.

6 kommentarer:

  1. Vad grundar du din analys av att det är troligt att Piratpartiet inte skulle ha problem att stödja en borglig regering som inte tillmötesgår oss i våra frågor? Finns det något mer än vilket ungdomsförbund som Rick Falkvinge tillhörde för tio år sedan som underlag för ditt påstående?

    Annars välkomnar jag dig att läsa på på vår hemsida där vårt planerade agerande i riksdagen finns utförligt beskrivet.

    mvh

    Mattias Bjärnemalm
    Piratpartiet

    SvaraRadera
  2. PP är ett missnöjesparti likt Ny demokrati på 80-talet. Vidare att PP:s väljare enligt citerade undersökning kommer till stor del i från moderaterna.
    Detta tillsammans är min bakgrund för att PP mer troligt skulle föredra en Reinfeldt-ledd rgeringe speciellt om man fick "något" för det vilket är mer sannolikt än att (S) skulle vilja belöna PP i en dragkamp om Rosenbad

    SvaraRadera
  3. PP är ett missnöjesparti likt Ny demokrati är ett påstående utan förankring - I så fall var väl Miljopartiet ett "missnöjesparti" eller Socialdemokraterna?

    PP:s väljare enligt citerade undersökning kommer till stor del i från moderaterna.
    Inte underlig - M har stått för det stora sveket - ett "liberalt" parti som springer amerikanska musik- och filmbolags ärenden och lagstiftar mot 1/4 del av sin egen läs- och skrivkunniga befolkning utan att inse hur sjukt det är - *skrattar*

    Min fasta övertygelse är att PP inte kommer att schackra med sina hjärtefrågor - i så fall är PP död!!! - Bort med IPRED och FRA är det minsta man kan förvänta sig - men antagligen även en reform av upphovsrätten!! - Allt det om PP kan vara det vågmästarpartiet de hoppas på kunna utgöra - Tror du att något av dem etablerade partierna hellre lierar sig med SD? - I don't think so!!!

    SvaraRadera
  4. jag är inte för IPRED eller FRA men det är pga dessa lagar ger en närmast STASI-möjlighet att kolla vad männiksor tycker.
    Men det har inget med upphovsrätt att göra - dessa löagar är ett resultat av 11 september och rädslan för terrorism.
    Inget av nogn av err PP-sympatisörer gör att jag omprövar min uppfattning i valet mellan röd eller blå politik så kommer PP välja en blå statsminister.

    SvaraRadera
  5. Jag är piratpartist I Vara.
    Anledningen till mitt engagemang i PP har ingenting med blå eller röd regering att göra.
    Det har med medborgarrätt att göra.
    men en medborgarrätt där jag vill förändra, decentralisera demokratin till ökat kommunalt och regionalt självstyre.
    Vi har en debatt inom PP där vi pratar om just frågeställningar kring vilken nivå, vilket plan vi ska verka på inför 2010.
    Riksdag, kommun eller både ock.
    Jag tycker diskussionen mer borde handla om den repressentativa demokratins misslyckanden.
    Oerhört många människor upplever att det inte finns någon mening i att engagera sig. "Det är ingen ide´, dom gör ändå som dom vill" säger och känner många människor inför det politiska livet kontra individen.
    Vi har det samhälle vi förtjänar, men det betyder inte att vi måste acceptera det, eller nöja oss med det.

    Stasi eller ej.
    Det enda den debatten belyser är riksdagens oförmåga att se till individens självklara rätt för integritet och frihet.
    Då spelar rött eller blått ingen roll.

    Men det är jag.
    För min del är PP det enda parti där det fortfarande går att ha ett reelt inflytande, en fri debatt förutan någon partipiska vinande över skallen.
    Sakfrågorna är varken röd eller blå.
    Sakfrågorna rör grundläggande fundament för vårt samhälle och våra liv.
    DET borde dom etablerade partierna våga diskutera.
    Då skulle också folket våga bry sig mer än man gör idag.

    SvaraRadera
  6. För mig är begreppet missnöjesparti miss visande.
    :)
    Jag skulle hellre kalla oss ett utvecklingsparti.
    Ett missnöjesparti gnäller på det etablerade.
    Ett utvecklingsparti kan se visioner, nya möjligheter och reformer för den demokrati man verkar inom.
    Kanske bara är en lek med ord.

    SvaraRadera