måndag 22 juni 2009

Gjorde Byggnads fel?

PICT0027 FOTO: Ingemar E. L. Göransson

Än en gång har Byggnads fackliga kampmetoder utsatts för häftig kritik. Orsaken är denna gång den blockad som Byggfacket satte igång mot en byggskutt här i Linköping. Orsaken var enkel, han vägrade teckna kollektivavtal och han vägrade gå med i sin arbetsgivarorganisation.

I en debatt artikel i dagens SvD angriper två jurister från den högerdominerade lobbyorganisationen Centrum för rättvisa som menar att byggnads arbetsmetoder är olagliga. Enligt dessa två fåkunniga (i vart fall om hur svensk arbetsmarknad är organiserad) att det var ett brott mot den negativa föreningsfriheten när Byggnads krävde ett kollektivavtal på arbetsplatsen. Arbetsgivaren HGS hävdade att man hade bättre villkor än kollektivavtalet gav.

Det är i sig inget hinder för kollektivavtal, det är massor arbetsplatser där villkoren är bättre än kollektivavtalets golv. Varför lobbyorganisationer som Centrum för rättvisa engagerar sig i skuttar som HGS är enkel; man vill sänka den svenska arbetsmarknadens funktionssätt och skapa en arbetsmarknad där arbetsgivarens ord väger väsentligt tyngre än den relativa jämvikt som råder.

Släpper Byggnads eller andra fack sitt krav på kollektivavtal (som handlar om mycket mer än lönens nivå) så kommer vi få en arbetsmarknad där det mer liknar vilda västern än en organiserad och relativt lugn väl fungerande arbetsmarknad som ger både reallöneökningar och seriösa arbetsgivare. Istället blir det lycksökarnas och skojarnas arbetsmarknad.

4 kommentarer:

 1. Byggnads gör rätt, som kräver sin rätt. Varför skulle annars rätten till kollektivavtal vara så starkt etablerad inom arbetsrätten?

  SvaraRadera
 2. Helt rätt av Byggnads, alls som jobbar inom bygg skall tvingas att betala avgifter som senare går till socialdemokraterna. Detta varken man vill eller inte.

  SvaraRadera
 3. monaljuger får gärna vara raljant men för HGS var granskningsavgiften enbart ett svepskäl för att slippa kollektivavtal för blockaden gällde just att få ett kollektivavtal inte granskningsavgiften. För om det gällt den enbart varför skrev då man inte på ett hängavtal ex.vis. utan lät saken gå till konkurs.

  SvaraRadera
 4. Åh, Monaljuger ljuger igen. Så förvånande.

  SvaraRadera