måndag 26 oktober 2009

Höst för Reinfeldts politik

hoost3

Så här några dagar före den socialdemokratiska kongressen kommer dåliga nyheter för Fredrik Reinfeldt. Inte bara att media nu ägnar nästan allt utrymme åt den kommande kongressen så kommer flera nyheter som inte kan vara alltför välkomna i regeringskansliet.

"Den stora majoriteten företag upplever att arbetsmarknaden fungerar som den ska, men det är tydligt att handels- och tjänsteföretag har lättare än tillverkande företag att anpassa verksamheten efter konjunktur och efterfrågan, och att små företag har det lättare än stora", säger Ingela Hemming, SEB:s Företagarekonom i en kommentar till den enkätundersökning som SEB har låtit göras. (Se Dagens Industri)

För löntagarna i tjänstesektorn är det dock inte bara goda nyheter eftersom som Dagens Industri skriver idag förutom att små och medelstora tjänsteföretag anser att det är inga problem att hitta människor med rätt kompetens och att säga upp. För löntagarna är det däremot dåliga nyheter att över 50 procent av handels- och tjänsteföretagen har individuell lönesättning på företaget och knappt 25 procent har kollektivavtal.

Enligt en nu undersökning från SIFO så har tilltron till socialdemokraternas förmåga att klara jobben och bekämpa arbetslösheten ökat kraftigt sedan i somras. Ökningen är markant från 25 procent till 35 procent nu några månader senare. Vad som också är intressant att förtroendet när det gäller jobben sjunker för de övriga borgerliga partierna medan Moderaterna också har ökan men dock bara marginellt. De tveksamma har också sjunkigt kraftigt i o m denna nya undersökningen.

Inget av det ovan kan vara goda nyheter för Fredrik Reinfeldt och hans målsättning att representera det nya statsbärande partiet. Bilden av det pressade privata näringslivet kommer på skam och bilden av sig själva som arbetarpartiet får sig en törn när (S) rusar uppåt i opinionen på detta sätt. Dessa två undersökningar stärker oppositionen mot högerns politik och visar på att det håller på att ske en radikalisering av opinionen och en polarisering mellan höger och vänster.

Troligen är (S) möjliga väljare radikalare än partiet just nu men förhoppningsvis kommer partiet att närma sig sina väljare tydligare i och med jobbkongressen i Älvsjö.

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson

1 kommentar:

  1. Ja jag ser också fram emot en rejäl vänstervridning

    och aldrig aldrig aldrig kompromissa med våra grundvärderingar i framtiden. För det har vi gjort! Därav de låga opinionssiffrorna

    Mindre med fjäsk för liberalerna och mera Trondheimsmodell

    SvaraRadera