torsdag 1 oktober 2009

Kulturpolitiskt nidingsdåd

P1000520

När jag jobbade på LO var jag kulturpolitiskt ansvarig under ett antal år. Jag satt också som LO:s representant i Kulturrådets referensgrupp för Kultur i arbetslivet .

Ett av de viktigaste och kulturpolitiskt vettigaste besluten vi förslog och sedan Kulturrådets styrelse tog som sitt var när vi beviljade pengar till Transportarbetarförbundets och Hotell & restaurangfackets vägkrogsbibliotek.

Idéerna lika enkel som genial var att få lastbilschaufförer, kockar och andra att upptäcka boken. Nu är det ju inte så lätt att läsa medan man kör bil som de flesta inser. Då blir ljudboken en genväg till litteraturen. Om man ska rubricera resultatet av satsningen på vägbibliotek så är den helt enkelt – succé.

Och inte bara det, genom att transportmedlemmar som tillbringar hela sin tid på vägen upptäcker boken så upptäcker de också folkbildningen och kanske även blir fackligt aktiva.

LOskulturgrupp_klyss

(Okänd fotograf – LO:s kulturutskott i början av 2000-talet)

Detta har aldrig känns bekvämt för högerns politiska kolportörer. Bara idén att arbetare ska läsa avskräcker en riktig högerman eller högerkvinna. Än mer en borgerlig kultursnobb känner vämjelse att råa arbetarbusar ska läsa litteratur, t.o.m. poesi. En i sanning förskräckande idén.

Sålunda, det första Reinfeldts regering gör på kulturområdet var att avskaffa Kultur i arbetslivet genom att lägga in det i andra projektbidrag och nu i kulturproppen avskaffar man hela serven.

Att Transport protesterar är givet, allt annat vore tjänstefel. Det har också startats en namninsamling mot tilltaget och jag kan inte annat än stödja den. Vill du protestera mot detta kulturpolitiska stolleprov och nidingsdåd; skriv på namninsamlingen.

Här finner du länken, sprid även kännedom om namninsamlingen till andra så i vart fall det blir många,  många namn i protest mot borgarnas kulturpolitiska tilltag att skrota Kultur i arbetslivet och att därmed försöka få bort vägbiblioteken!

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson

2 kommentarer:

 1. Varför skall jag betala detta
  med mina skattepengar?
  Det finns ju vanliga bibliotek
  och det har jag alltid haft tid
  att besöka oavsett yrke.

  SvaraRadera
 2. Det handlar om att ge människor som har din vana vid att besöka bibliotek eller inte har vanan inne att läsa.

  Läsvanan är en klassfråga - det finns flera stora undersökningar som visar. därför är det viktigt ur ett folkbildningsperspektiv och demokratiskt perspektiv att hitta vägar så detta klassmönster där arbetare läser mindre än tjänstemän som läser mindre än akademiker.

  Det är väl använda skattepengar.

  Än en gång är det inte märkligt att dessa tvärsäkra borgerligt färgade kommentatorer aldrig kan stå för sin åsikt - dvs. sätta ut sitt namn!?

  SvaraRadera