torsdag 18 februari 2010

Det bettet visste var det tog

image

Varje dag jag vaknar och känner att jag inte är sjuk är en lycka. Lycka för att inte vara sjuk men också en lycka att man ännu en dag, en vecka, en månad kanske t.o.m. ett år klarar sig själv, de sina och har hälsan så man kan jobba.

Innan 2006 klagade vi ofta, och med rätta på, att rehabiliteringen inte fungerade. De stora bristerna gjorde att människor inte fick en chans att komma tillbaka till jobbet. Arbetsgivarna var ovilliga att förändra arbetsplatserna och Försäkringskassan har i årtionden var ett under av fyrkantighet.

Missförstå mig rätt, även om det fanns stora brister och mycken kritik var riktig mot hur det var så var inte lösningen att slänga ut både ungen med badvattnet, badbaljan och slå sönder vattenledningen det vi då från fackligt håll efterlyste.

Den borgerliga regeringen såg dock sin chans att underminera socialförsäkringssystemet och slå sönder några fönster till på välfärdsbyggets hus.

Littorin lovade i december att de som gick från sjukskrivning till in i den s.k. rehabiliteringskedjan skulle i vart fall inte få sämre ersättning än tidigare. Idag vet vi bättre, 75 procent fick en kraftig sänkning av sin ersättning. Dvs. flertalet oavsett om du inte var inne på arbetsmarknaden tidigare eller om du faktiskt hade ett jobb men var sjuk har fått en kraftig sänkning. I många fall handlar det om tusenlappar.

Frågan som ställer sig är; ljög Littorin i december eller talade han mot bättre vetande. Båda är lika illavarslande. Vet han inte fakta eller hade man inte gjort en ordentlig analys av hur det skulle bli eller chansade Littorin och tog en rövare för att komma ur en obehaglig debatt.

Nu är det så här att lögnen har en tendens att komma tillbaka och likt en ilsken byracka bita dess upphovsman i röven. Jag hoppas att bettet tar ordentligt och känns hela vägen över valdagen 19 september 2010. Måtte inte byrackan släppa taget.

Text: Ingemar E. L. Göransson

3 kommentarer:

  1. Jag tycker du ska fortsätta vara glad att du inte är sjuk. Men några är ändå sjuka och dom har det inte lätt.
    http://insolvenssthlm.blogspot.com/2010/02/resurs-blogg.html

    //Ulrika

    SvaraRadera
  2. Littorin är en van fuskare. Hans sk akademiska examen var också fusk.

    Ränderna går nog aldrig ur

    SvaraRadera
  3. Littorin är en fuskare och den nuvarande regeringen är en samling gangsters. Men den havererade rehabilitering som byggde upp det gigantiska berget av sjukskrivna var ett gemensamt ansvar av båda blocken. Det var regeringen Bildt som avskaffade det fungerande rehabsystemet 1992, det var regeringen Persson som både struntade i att återupprätta det och som gav försäkringskassan order om största möjliga snålhet 1995 och 1997.

    Den nuvarande regeringen väljer att skjuta skulden för sammanbrottet på dem som har hamnat i det utan egen förskyllan. Men sammanbrottet finns där och måste rättas till.

    SvaraRadera