Det blir en mindre vid en familjs matbord ikväll – ännu en arbetare har avlidet p.g.a. en olycka på jobbet. Ännu en pappa, en make, en arbetskamrat har fått sätta livet till i en onödig arbetsplatsolycka. Vem han är bara intressant för hans familj och arbetskamrater, för oss andra är hans namn av mindre betydelse då namnet inte gör tragedin varken mindre eller större. Den är stor som den är.
I morse så blev en snöskottare påkörd av ett framrusande tåg på Linghems station. Klockan sex på morgonen skedde det som inte får ske – ett liv släcktes, blåstes ut likt en fladdrande ljuslåga på ett stearinljus i mörkret på en pendeltågsstation ute på den östgötska slätten. Hur olyckan gick till är vid skrivande stund okänt, polisutredning pågår som det heter, men faktum kvarstår ytterligare ett liv har arbetslivet tagit i Sverige.
Förra året dog 38 personer i arbetsplatsolyckor medan 8810 drabbades av sjukdom som direkt resultat av sitt arbete. Det var en minskning från 2008 men den troliga orsaken till minskningen är lågkonjunkturen kombinerat med ett inte oansenligt mörkertal av icke anmälda olyckor inom områden där immigranter och svartjobbare drabbats. Men också dåligt statistikunderlag hos Arbetsmiljöverket. Den verkliga siffran kommer därför säkerligen att närma sig den mer ”normala” siffran kring 70 dödsfall per år och 10-11.000 arbetsrelaterade sjukdomar.
I morse åkte miljoner människor i detta land till sina jobb, ungefär 40 av dem kommer att bli sjuka av jobbet idag och någon riskerar att dö på jobbet. För snöskottaren från Banverket tog livet slut klockan 6.00 i morse. Det blev då tomt vid ett köksbord, tomt för all framtid.
Text och foto: Ingemar E. L. Göransson
FOLKAKTIONEN För en välfärdsstat för ALLA! Skriv gärna på uppropet och sprid det vidare!
Hej Ingemar,
SvaraRaderaJättebra att du uppmärksammar och skriver om de fruktansvärt onödiga dödsolyckor som inträffar i arbetet. Varje dödsolycka är en för mycket. Jag vill ändå säga att du har fel angående statistiken över dödsolyckorna. Vi på Arbetsmiljöverkets statistikenhet lägger ner ett jättejobb på att samla in de arbetsolyckor som leder till dödsfall. Det är inte bara anmälningarna till Försäkringskassan vi utgår ifrån när vi presenterar den svenska statistiken över dödsolyckor i arbetet. Det är många källor som används. Dom som vet hur vi arbetar vet att vi sällan missar någon dödsolycka i arbetet. 2009 är inte helt komplett än beroende på att vissa olyckor fortfarande utreds. Det är helt klart en jätteminskning under 2009. När du nämner runt 70 dödsolyckor i arbetet för 2009 är det helt fel.
Däremot har du helt rätt när du nämner att det finns ett mörkertal när det gäller anmälda arbetsolyckor och arbetssjukdomar. Det är vi medvetna om. Det finns idag ingen riktig "morot" för att anmäla en arbetsskada.
Kjell Blom
Statistikenheten
Arbetsmiljöverket