söndag 28 februari 2010

Olof Palme – 24 år senare

image

I dag är det 24 år sedan Olof Palme mördades på öppen gata. Vem som begick dådet lär vi kanske aldrig få veta med säkerhet.

När skottet ändade Olof Palmes liv så var det också ett mord på den svenska drömmen om ett rättvist och bra samhälle. Det var arbetarrörelsens dröm om en demokratisk socialism med mänskligt ansikte som dog i samma stund.

Efter Palmes död har också socialdemokratin letat efter sin själ och sin framtid.

Det är nu 24 år sedan, en generation sedan och ett ideologisk universum sedan. Idag är det inte solidaritet och mänsklighet som gäller utan ekonomism och kvartalskapitalism. Det är inte ett mänskligt samhälle som prioriteras utan effektivitet och pengarnas makt som räknas.

Det är ett samhälle som är bra för de få och ett dåligt samhälle för många. Vad Palme skulle sagt idag det vet vi inte men vi kan ana:

"Vi avvisar en konservativ, för att inte säga reaktionär ideologi som hänvisar människan att ensam kämpa ed marknadskrafterna, att ensam söka bemästra de sociala konsekvenserna av teknikens utveckling, att hoppas att det ändå finns plats i arbetslivet och i samhället när de drabbas av sjukdom och arbetslöshet. Ty detta är verkligheten bakom det dunkla talet om friheten förkvävs i ett samhälle där människorna tar ansvar för varandra. Denna konservatism skulle innebära att människorna förskansar sig bakom en egen vall till skydd för sig själva och sina närmaste. Det skulle bli ett slutet och kallt samhälle, präglat av konkurrans och materialism. Spelrummet skulle öka för dem som har makt och ekonomiska resurser. För oss är solidariteten en väg att frigöra människans handlingskraft och skaparvilja. Därför vill vi satsa på gemenskap i samhället och solidaritet mellan alla medborgare. Herr talman, vi bör inte enbart ställa frågan: Vad kan jag göra för mig själv. Vi bör ställa frågan: Vad kan vi göra för varandra"

(Riksdagens remissdebatt 31/ 1 1973 från Antman-Schori Olof Palme den gränslöse reformisten Tidens Förlag 1996 sid 93)

Det kan också vara skäl att lyssna till Palme själv:

 

Text: Ingemar E. L. Göransson

6 kommentarer:

 1. Ja, själen saknas till viss del i politiken. Det mesta går i fel riktning våld, oroshärdar och krig som aldrig tycks ta slut.

  SvaraRadera
 2. När jag minns Olof Palme tänker jag på dessa vackra ord av Mikael Wiehe:

  "Politik i sin bästa form är kärlek - det är att vilja andra människor väl. Och allt är politiskt, även kärleken"

  /Eva

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Jag stod idag hedervakt vid Olof Palmes grav för att hedra hans minne. Olof Palme höll ett kort tal som berörde mig djupt, jag var sextonår gammal. Palme fördömnde USA bombningar över Hanoi julen 1972.
  Hälsningar
  Rustan Rydman
  Södermalm

  SvaraRadera
 4. Politiken som Palme bedrev kan inte annat än betecknas som en katastrof. Allt han tog i gick fel. Politisering av universiteten med dåliga utbildningar som följd (lärare, journalist, socialhögskolan), Prisstopp på mat osv, hyperinflation, löntagarfonder med kapitalflykt som nu resulterat i att för många av våra bolag ägs av utländska bolag som tex Volvo Car och SAAB och vi ser ju resultatet. Att (S) gick 180% efter Palmes död beror ju på alla misslyckanden och att utvecklingen i världen har gått från kommunism och socialism.

  SvaraRadera
 5. En kort kommentar till "Nils Dacke". När man läser hans blogg så möts man av en rättshaverist som anser att den representativa demokratin har gjort sitt. Hans hatfulla kommentarer om Olof Palme ska ses i den belysningen.

  SvaraRadera
 6. Har man inga argument så kan man alltid sätta en etikett Ingemar! Vi kan ta mer exempel.

  Om du hade läst lite till så inser du att jag vill UTVECKLA demokratin. Det är folket dvs vi som ska styra inte tvärtom och (S) är ett bra exempel på ett extremt toppstyrt parti och där medlemmarna har konstant minskat under de sista 30 åren. Thomas Bodström är ett bra exempel som gick med när han blev minister, inte innan eller Mona Sahlin som gick med i facket när hon skulle bli ordf, dvs det genuina intresset är borta vilket ju är helt naturligt med tanke på utvecklingen. Precis som med det feodala systemet så kommer omvandlingen att ta lång tid men alla tecknen på att vårt nuvarande system passerat bäst före datum finns där.

  SvaraRadera