måndag 15 mars 2010

(S) lär av Lennart Eriksson, Kumla

I förra veckan var jag i Kumla och Askersund. Det som jag mötte där har jag också mött i Falköping, Emmaboda och Piteå för att ta några orter i landet som exempel.

vår 2009 040

Vad har då dessa platser för gemensamt. Jo de är uppenbart inte storstäder men det är inte det viktigaste. Däremot har alla dessa orter starka socialdemokratiska majoritet eller i vart starka styrelser av kommunerna. I vissa fall har man över 50 procent i senaste valet som Kumla och Piteå. I andra fall lyckades man peta bort en lång period av centerstyre som i Falköping.

Men hur kunde detta ske, att (S) gick framåt på dessa orter medan man gick bakåt i stort sett hela övriga landet. Har det med storstad och landsort att göra. Nej, skälet är egentligen mycket enklare. Det handlar om lokal förankring och engagemang.

På alla dessa orter har de fackliga organisationerna engagerat sig för politiken. Man har bildat fackliga (S)-klubbar och nominerat och engagerat sig i politiken. Ingen har lämnat över politiken till de politiska tjänstemännen eller proffsen. Utan, facken har tagit sitt ansvar för arbetarrörelsen och engagerat sig och det har gett resultat.

 

“…vinner förtroende endast med folkrörelsearbete…”

I Stockholm, Göteborg och Malmö är nu (M) större än (S). Men i alla dessa tre orterna saknas fackligt engagemang och partiet styrs av medelklassens epigoner som likt moderaterna söker sig mot den inbillade politikens centrum – den överskattade medelklassens intressen.

Utvecklingen känns igen från utvecklingen i stora delar av Europa där socialdemokraterna/Labour har gjort samma sak och därmed öppnat dörren för en högerpolitik med nyliberala förtecken. Konsekvenserna är att idag finns bara några få socialdemokratisk styrda länder inom EU medan högern och nyliberalerna dominerar hela EU-området.

Mona Sahlin har deklarerat att (S) skall föra 1 miljon samtal inför valet. Bra, det liknar en tillnyktring efter år av sneglande på vad andra gör (läs Obama och Blair) i jakten på en kvick fix att vinna opinionen. Man vinner förtroende endast med folkrörelsearbete, det finns inga lätta genvägar.

Istället för att skicka i stort sett hela partiexpeditionen till USA kanske det varit enklare att ta tåget till Kumla och träffa det socialdemokratiska kommunalrådet Lennart Eriksson. Den förre muraren Eriksson har varit hjärnan bakom den strategi som sjösattes för över tio år sedan där målet var att (S) skulle bli dominerande och styrande kraft i kommunen.

Det fackliga engagemanget för politiken har gett resultat – Kumla har över 50 procent av rösterna. Det kanske är så att Lennart Eriksson har mer att lära ut än Obama för (S). (F.ö. det var den fackliga mobiliseringen som gjorde att minoriteterna och arbetarna förmåddes att registrera sig och rösta demokratiskt 2008 i USA.)

Så, svaret på hur man vinner val kanske finns i Kumla, Askersund, Piteå, Falköping och Emmaboda. Engagemang och fackligt ansvarstagande för sitt parti är det viktigaste svaret som det ser ut.

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar