söndag 11 april 2010

Återupptäck # 9: Lee Clayton

Under den här rubriken kommer jag att skriva om band och musiker som är kanske lite bortglömda i den stora publikens öga.

Lee Clayton född 1942 och i slutet av 1970-talet och i början av 1980-talet gjorde två makalösa plattor som tyvärr har kommit bort i svallvågorna av punken från dessa år. Dock, saknas inte frenesi och energi som väl mäter sig med punken från denna tidsepok.

Lee Clayton fick ett kontrakt med Capitol och gjorde tre LP varav ”Naked Child” och ”The Dreams Goes On” väckte ett mindre intresse. “Silver Stallion” som Clayton skrev blev en mindre hit med The Highwaymen dvs. Johnny Cash, Waylon Jennings, Kris Kristofferson och Willie Nelson.

image

Men Clayton behövde inte The Highwaymen utan hans låtar stod för sig själv. Min uppfattning är att de typ Capitol-LP:na ovan nämna är i en klass för sig med sina arrangemang med en grymt gitarrspel och texter fotade i verkligheten.

image

Hans hyllning till den bortgångne fadern i ”Industry” är troligtvis den mest furiösa uppgörelse med big business och dess brist på empati för sina arbetare.”The Dreams Goes On” är en mäktig hyllning till hoppet om en bättre värld.

”I Ride Alone” från ”Naked Child” tillhör en av de mest mäktiga inspelningar gjorda i en inspelningsstudio någonsin och ”10.000 Years/Sexual Moon” glöder på ett grymt sätt.

Lee Claytons karriär tog slut och idag vete fasen vad han gör men dessa två plattor placerar honom i centrum för de stora låtskrivarna i amerikansk musik.

Text: Ingemar E. L. Göransson

Lee Claton på you tube

och den makalösa “Industry”

6 kommentarer:

 1. Lee Clayton spelade i slutet på 80-talet in en omistlig liveLP i Oslo "Another Night" med ett gäng tungt spelande norska musiker, bl a Tore Elgaröy på rivig gitarr. Versionen av The Dream Goes On är makalös, den vill liksom aldrig ta slut!!
  På 90-talet gav han ut CD:n Spirit of The Twilight med bl a Philip Donelly, inspelad på Irland.
  En äkta människa och röst som berör!
  Thomas, 58

  SvaraRadera
 2. Ja vilka låtar han har gjort.Har just börjat att lyssna om på hans musik som är kanon.

  Christer i Lund.

  SvaraRadera
 3. Fantastisk artist, en av mina absouta favoriter!
  Naked child-skivan en av de bästa genom tiderna. Border affair nästan lika bra.

  Otroligt rockiga låtar med lite country inblandat. Lite konstigt - hans första skiva - kallad Lee Clayton - från 1973 - innehåller ju bara smörcountry.

  Har haft förmånen att se Clayton live en gång, här i Sverige. Undrar vad han håller på med nu...

  SvaraRadera
 4. 10 000 Years/Sexual Moon = en av de 10 bästa låtar som gjorts ... Gåshud!

  SvaraRadera
 5. fick igår leverans av "Naked child" ...helt suverän LP. såg att han
  numer ska leva i Nashville och ibland spelar på något lokalt
  hak....

  SvaraRadera
 6. precis släppt en dvd inspelad i Hamburg 1980,suverän!

  SvaraRadera