torsdag 1 april 2010

(MP) är inget aprilskämt!

image (Foto Lasses Bildblogg)

Expressen ondgör sig idag (onsdag) på ledarplats över att Miljöpartiet inte är tillräckligt liberalt. Dvs. enligt Expressen inte kommer att kunna fösa (S) tillräckligt långt åt höger i en röd-grön koalition. Mycket kan man anklaga Expressen för och även (MP) men inte är det att INTE vara tillräckligt långt till höger varken i tidningsvärlden eller i (MP):s fall inom den röd-gröna oppositionen.

(MP) bedriver en orealistisk miljöpolitik som är tillväxttveksam i bästa fall och tillväxtfientlig i värsta fall. Oavsett vad man tycker om industrin så är det det mervärde som industriarbetet skapar som gör att alla andra kan ha någon tillväxt att dela på.

Den numera varmt omhuldade och närmast helgonförklarade Maria Wetterstand framstår i de närmast devota artiklar som Fokus och Neo ägnat henne åt på senare tid som en pålitlig mitten-högerpolitiker med en stark ambition att försvaga socialdemokratin men också fackföreningsrörelsen.

(MP) drev igenom undantag i turordningsreglerna, de har visat större förståelse för småföretagens verkliga och inbillade problem än för löntagarnas rätt till trygga villkor. Sänkt tjänstemoms och sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag har större prioritering än löntagarnas legitima intressen.

Expressen har i sin ledare helt missuppfattat miljöpartiet. Partiet är ett mittenparti och kan mycket väl bli en borgerlig femtekolonn i ett rött-grönt regeringsalternativ. När Maria Wetterstrand och Peter Eriksson nått sitt mål – regeringskansliet och nya språkrör ska väljas våren 2011 kan de mycket väl vara väsentligt tydligare mitten-höger än de nuvarande.

Då finns risken uppenbar för utpressning mot (S) och (V) och en regeringskris som leder till en ny borgerlig regering med stöd av ett av andra lett miljöparti. Expressen verkar inte ha fattat den galoppen, men det är ju i och för sig inget nytt på den tidningen. Politisk analys har aldrig varit dess starka sida.

Vad svensk politik behöver är en tydlig vänster och höger inte mer full fart mot mitten för det gör bara politiken till de grå katternas dans.

Text: Ingemar E. L. Göransson

3 kommentarer:

 1. Under dom åren som S samarbetade med MP så fick man ju se hur besvärliga dom kan vara i förhandlingar. Nåt som Per Nuder skrivit om i sin bok.

  SvaraRadera
 2. I Västerbotten har vi bekymmer med mp. En person och alla hans släktingar och vänner har tagit över nomineringsmötena.

  Vi har en del gamla mp-aktiva som hoppat till (s)

  SvaraRadera
 3. Men åter....

  om det skulle hända som du beskriver så skulle mp vara slut som parti.

  att de är så starka nu beror nog på att de så tydligt har lagt sig i sked med (s)

  SvaraRadera