lördag 1 maj 2010

Arbetarförakt i lokaltidningen och Första Maj

block_1

I dag är det den Första maj – och ” då kommer socialistorganisationerna att tåga som man gjort sedan 1889. Men i takt med att individernas möjligheter att forma sitt eget öde har ökat tycks benägenheten att sluta sig samman i kollektivistiska organisationer avta.”

Orden är hämtade från den borgerliga Östgöta Correspondenten som med hastigheten hos ett speedat X2000 alltmer tar plats som Sveriges kanske mest högervridna, socialisthatande och löntagarföraktande ledarsida för ögonblicket.

Under ett antal månader har jag haft anledning att återkomma till lokaltidningens ledarsida och kunnat konstatera att den allt mer dragit sig åt höger. De nuvarande ledarskribenterna varav en med folkpartibok och den andre okänd hemvist tävlar i att slänga föraktfulla epitet gentemot arbetarrörelsen och inte minst mot fackföreningsrörelsen.

Det har utvecklats ett närmast patologiskt tvångsskrivande för i snart i varje ledare finns inslag som nedan.

”Arbetarrörelsen var en gång drivande i bildningsfrågor men i takt med att den högre utbildningen kommit allt fler till del har de högtflygande bildningsidealen bleknat bort. Idag tjänar sophämtarna i Stockholm och Lund nästan dubbelt så mycket som gymnasielärare, och outbildade arbetare inom pappersindustrin får ut tiotusentals mer i månaden än sjuksköterskor med tre fyra års utbildning i ryggen. Hundratusentals kronor i studieskulder och tre till fem år på existensminimum i någon universitetsstad kompenseras alltmer sällan i de framtida lönekuverten.”

Man skulle kunna tro att ledarskribenten bedriver sin egen löneförhandling på ledarsidan men troligen ligger skälen till dessa skriverier på ett djupare, klasskampsplan.

Föraktet för vanliga arbetare och löntagare har blivit Östgöta Correspondentens signum. Och det ligger inte lite i det som min gode vän Roland Janson sa en gång: ”Ingemar, du måste inse att de tänker inte som vi!”

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson

2 kommentarer:

 1. Lite konstigt att kritisera ledarskribenterna, i en öppet borgelig tidning, för borgeliga åsikter.
  Det är ju deras jobb, och alla som köper eller prenumererar på Corren vet ju att det är en borglig laderasida.

  Du har ju dessutom inga argument mot citaten.

  Ljuger dom, eller drar dom fel slutsatser? Vad är det som är socialisthatande och löntagarföraktande? Är sjuksköterskor eller gymnasielärare inte riktiga arbetare? Eller ska inte yrken som kräver utbildning gynnas med t.ex. bra löner?

  SvaraRadera
 2. Visst Corren är en borgerlig tidning men det är ju de borgerliga åsikterna jag kritiserar. sedan har Corren utvecklats till ett politiskt blad där nyhetsbevakning och åsikter (borgerliga) och gränsdragningen blir allt otydligare.
  Sedan finns det mer eller mindre begåvade borgerliga ledarskribenter. eller hur?

  Correns ledarskribenter har under vintern och våren utvecklat en föraktfull attityd "outbildade arbetare".

  Problemet för lärare och ex sjuksköterskorna är flerfaldigt. Tjänstemannaförbunden har släppt sin lönebildning till individen att sköta vilket gör att ex. Vårdförbundet finner sig ifattsprungna och omkörda av Kommunals undersköterskor då de bedriver en kollektiv lönebildning.

  Jag tror för övrigt inte (vet faktiskt) att det går inte att ta "outbildade arbetare" att sköta pappersmaskinerna i Skärblacka. Det är en myt att arbetare är outbildade och okunniga - de är oftast specialiserade kunniga yrkesmän även om de inte varit tre år på universitetet.

  SvaraRadera