söndag 12 december 2010

Reinfeldt, döljer du något?

image

Söndagen har blivit märklig. Den ena presskonferensen efter den andra men få svar av värde på dessa. Än mer de viktigaste frågorna har inte ställts av journalistkåren. De frågor som ger en bild av vad som har hänt i maktens centrum och vad regeringen egentligen har haft för sig eller inte haft för sig.

Det finns ett antal frågor som bör få svar:

1. Finns det ett dubbelkommando i regeringen? Har inte Reinfeldt kontroll över sin utrikesminister?

2. Varför informerade inte SÄPO statsministern före sin presskonferens kl 10.00 på söndagsmorgonen? Enligt Reinfeldt visste han inte förrän dess att det var ett terrordåd som misslyckats.

3. Är det sannolikt att statsministern inte informerades under natten om vad SÄPO och polisen kom fram till; rörbomber, sprängda bilar, e-post med hot till media osv. Har inte SÄPO informerat så har de djupt missköts sig, har Reinfeldt nonchalerat informationen är det en grov missbedömning eller gick inte statsministern att få tag på under natten av någon anledning?

4. Hur kunde Bildt bedöma händelserna som terrordåd vid midnatt medan Reinfeldt var inte kapabel att göra detta förrän på förmiddagen?

5. Höjdes beredskapen i katastrofberedskapen när det stod klart för polisen och SÄPO att det troligen var ett terrordåd och vid vilken tid under natten kom man fram till dessa slutsatser?

Dessa frågor behöver besvaras och det snarast för de ger en blid av hur vår katastrofberedskap ser ut i verkligheten.

Det är allt för många oklarheter i händelseförloppet för att regeringen skall kunna gå från detta. Det ställer frågan om Reinfeldts omdöme än en gång på sin spets.

Hur kan han acceptera en utrikesminister som så uppenbart desavouerar statsministern i en så viktig fråga som om Sverige är utsatt för ett terrorhot.

Text: Ingemar E. L. Göransson

8 kommentarer:

 1. Kan det inte vara så att Reinfeldt var "ledig" igår/inatt. Kanske var på Julbord och tog sig en stänkare....
  Och på så sätt var han ju varken anträffbar eller representabel.
  Det är ju ingen som vet.
  Eller är det nån som har svar månne?

  SvaraRadera
 2. Kommer ihåg den till stora delar berättigade kritiken i samband med tsunamin. Det vore klädsamt om våra journalister i storstan ägnade detta mer än ett förstrött intresse. det gäller i alla fall vår säkerhet.

  SvaraRadera
 3. Tror inte att det handlar om terrordåd. det är en ensam galning som har ledsnat på att bli hunsad av dessa politiker. För i dag finns ett förakt inom den politiska kåren mot folk som är sjuka och utslagna. Kanske denne någon tillhörde de som lider av psykisk ohälsa och har blivit utförsäkrad med gortfarande är sjuk.
  Som man bäddar får man ligga bäste statsminister.

  SvaraRadera
 4. Tsunamin 2004 var en stor mänsklig katastrof, detta som nu hände i Stockholm var en enskild galnings illdåd.

  2004 - 227 898 döda.
  2010 - 1 idiot tar livet av sig själv.

  Sätter perspektiv på saker och ting.

  SvaraRadera
 5. Men det sätter fingret på katastrofberedskapen. Kan det vara möjligt att statsministern inte håller sig informerad om vad som betecknas som ett terrordåd för det kan följas av fler eller hur.
  det finns all anledning att syna hur regeringskansleit agerade under natten och varför statsministern inte var informerad och om han var det varför han inte agerade.

  SvaraRadera
 6. Terrordåd ? Katastrofberedskap ? Arbetar du på Aftonbladet ?

  SvaraRadera
 7. Enligt SÄPO och polisen var det ett terrordåd som misslyckades. Inte verkar det vara ett självmord i största allmänhet med bilsprängning, rörbomber och mail med hot till media. en galning måhända men det måste ha betraktats som ett terrordåd med tanke på omständigheterna.

  SvaraRadera
 8. Tsunamin inträffade i främmande land. Och nog var det mer äan 227 898 döda. Om man inte räknar med svenska medborgare enbart. Det var en fruktansvärd händelse men som inte kunde på något sätt ha blivit mindre fruktansvärd genom något agerande från Sverige. Ändå gick drevet mot Laila F.

  Denna självmordsbombare befann sig mitt i Stockholm. Frågorna som ställs är högst berättigade.

  SvaraRadera