söndag 16 januari 2011

Fritt fall och ingen tar emot

tribune 

När jag intervjuade den socialdemokratiske riksdagsmannen Håkan Juholt i veckan för min bok ”Arbetarrörelsens kris – Mellan reformism och marknadsliberalism” så svarade han på frågan om han trodde det fanns en risk för att partiet skulle spricka likt 1919.

- Nej, sa Håkan, men det kan implodera.

Man ska aldrig dra för stora växlar på opinionsundersökningar (Skop) men det närmast fria fallet som socialdemokratin upplever ju nu är utan historiskt motstycke. När partiet närmast tappat ytterligare 20 % av sin valmanskår sedan valet är krisen så allvarlig att partiet borde ha känslan av panik. Opinions-mässigt liknar (S) alltmer en sufflé efter någon stampat för hårt i golvet.

Partiets mest trogna väljare har uppenbarligen börjat förlora tron på förmågan och förtroendet för partiets att visa en väg ut ur krisen. Och då inte bara sin egen kris utan också den ekonomiska kris som fortfarande rider landet som en nattstånden mara.

Arbetslösheten fortsätter att ligga på outhärdlig hög nivå, svårt och kroniskt sjuka människor hänvisas till socialbidrag med en hastighet på 10.000-tals per år, a-kassan är bland den sämsta i Europa och inte minst klyftorna i samhället ökar med en oroväckande hastighet. Detta samtidigt som främlingsfientliga stämningar får ett ökat stöd i det vakuum som uppstått.

I den situationen finns ingen politik, ingen ledning, ingen tanke, ingen som tar ansvar, ingen som vill något förutom att bevaka sina maktpositioner och skrivbord. Här får vi uppleva hur under de senaste veckorna partiet på central nivå använt konsulter med direkt koppling till arbetsgivarnas lobbyorganisationer för att få vägledning vart man skall gå i politiken.

Ovanpå detta föreslår det största partidistriktet att lösningen för socialdemokratin i dess kris är inte socialdemokratisk politik utan ett anammande av den sittande högerkoalitionens politik; fler avdragsgilla RUT-jobb och stopp för skattehöjning till välfärden. Detta när Reinfeldt har tagit bort 80 miljarder från det gemensamma.

Under rubriken ”I väntan på Godot” skrev jag ett inlägg i november. I väntan på politik och en politik som svarar den längtan som finns hos tusentals väljare om en bättre och rättvisare värld verkar dock lysa med sin frånvaro.

 

“…ett viljelöst rö för en

isande högervind…”

 

Socialdemokratins kris är också arbetarrörelsens kris. När vi noterar trenden att från 1982 ha ca 45 procent av väljarnas förtroende till att reduceras till ett New Labour-inspirerat parti med 24 procent 30 år senare. Och under samma period ha bytt politiskt fokus från reformism till blairistisk liberalism säger en hel del om krisens ideologisk djup i den en gång så stolta svenska socialdemokratin.

Olle Svenning sa i en intervju för någon vecka sedan: ”Det har varit en rörelse inom socialdemokratin som ställt in sig på traditionella, kulturradikala, liberala frågor. Sådana frågor tycker en progressiv borgerlighet om. Men sådant som utmanar dem, nämligen frågan om den sociala och ekonomiska makten, de frågorna har inte ställts inom socialdemokratin under en period som varit ganska lång.”

Sverige blöder, klyftorna ökar och orättvisorna blir allt mer uppenbara. Att söka hopp i egoismens höga visa likt Reinfeldt & Co. är inget hopp för de som behöver en bättre värld, att låta tiden läka såren som nu sker fördjupar traumat.

Socialdemokratin måste snabbt ta sitt ansvar och formulera sin politik som ger hopp och framtidstro åter. Politik är att vilja sa Palme en gång, men just nu är socialdemokratin ett viljelöst rö för en isande högervind.

Text: Ingemar E. L. Göransson

Boka seminariet ”Vart går arbetarrörelsen nu – Arbetarrörelsens kris” Se länk här!

9 kommentarer:

  1. Å int ha kommunisterna blitt större så det verkar int va folket vill ha, eller hur menar du ?

    SvaraRadera
  2. Ja det är sorgligt. Mona Sahlin lämnade scenen med en axelryckning och bekände sig helhjärtat till högern,

    Partiet behöver en socialdemokratisk ledning och det utesluter en hel del folk som påstår sig vara socialdemokrater åtminstone i nomineringstider

    Som tur är finns det några bra namn

    SvaraRadera
  3. Bäste Ingemar,

    "Du ska betala mera i skatt så att klyftorna minskar" säger följande sossar till oss som tjänar från 30 000 kr i månaden:
    Mona Sahlin 1,53 mille, Ingela Nylund Watz 1,15 mille, Håkan Juholt 988 000 kr, Lief Padrowsky 971 000 kr och Sven-Erik Österberg 968 000 kr.
    Källa, valpejl.se
    Vad de socialdemokratiska fanbärarna Liza Marklund och Stellan Skarsgård tjänar det vill du nog inte veta.
    Dessa nämnda får ha en hög inkomst, men inte vi.
    För Reinfeldt är det OK att vi ökar våra inkomster och får det bra, där är en anledning till att Moderaterna är det nya ARBETARpartiet.
    Det är mycket enkelt att på politisk väg minska klyftorna och försämra skolan. Utbildning är den säkraste vägen till hög inkomst, mer pålitlig än arv och giftemål, och när alla har bara grundskola drar ni till med rejält ökat progressivitet i skatteskalorna.
    90 % i skatt från 30 000 kr i månaden.
    Sen är klyftorna borta, jag lovar.

    Henry Wahlström
    Västervik

    SvaraRadera
  4. Ja du Ingemar, det blir mer och mer uppenbart att det är medlemmarna som är S stora problem. Det är medlemmarna som hindrar förnyelse, det är medlemmarna som kräver vänstersväng trots att V också tappar.

    S kommer snart inte ha fler väljare än medlemmar och vad kan vara mer rättvist? S är till för sina medlemmar på samma sätt som Facken är till för sina medlemmar.

    Tycker man att det är så det ska vara så finns det ingen anledning att klaga. Har man tagit både gruppegoismen och egenintresset i båten så får man ta och ro dem iland eller sjunka på vägen. Ingen annan lär sträcka ut en hjälpande hand i alla fall.

    Jag har tidigare spekulerat i en splittring av S. Inte minst därför att jag trodde att ett socialliberalt parti skulle kunna samla minst 25% av rösterna och att ett mer Socialistiskt skulle kunna samla ca 15.

    Nu verkar S nå 25 % utan splittring, jag är inte glad, jag är inte hoppfull.

    SvaraRadera
  5. Jag vill påminna om policyn på min blogg. Inga anonyma kommentarer ges några svar för jag vill veta vem jag samtalar med.
    Henrys kommentar är för mig obegriplig, vem polemiserar du mot? Självklart finns ett problem när (S) ledarskap har fantasilöner som gör att de lever ett liv som är oerhört långt från vanliga människors dagliga liv. Men att med automatik dra slutsatsen att alla med inkomst över genomsnittet inte kan vara socialdemokrater i hjärtat är felaktig menar jag. Var och en må bedömas på egna meriter.

    SvaraRadera
  6. Bäste Ingemar,
    Jag förstår att Håkan Juholt från Oskarshamn i dina ögon tjänar på tok för mycket, men vad tycker du han är värd ?
    När du träffade och pratade med Juholt tog du upp hans lön på en mille ?
    Du kanske inte visste men om du hade vetat....
    Jag har aldrig träffat någon som tjänar så mycket, skulle faktiskt vara roligt att göra det.
    Lite avundsjuk är jag allt på dig, fast höger jag är.

    Henry Wahlström
    Västervik

    SvaraRadera
  7. Nej, jag har inga synpunkter på HJ inkomst. Vad jag ser är att de enorma skattesänkningar som högerregeringen genomfört har inneburit stora försämringar och ökade klyftor i det svenska samhället. det är det stora problemet. Jag inbillar mig inte att alla kan ha samma inkomst men alla kan bidra genom skatten till att alla får samma möjligheter och ett värdigt liv även om de är drabbade av sjukdom eller arbetslöshet.
    Vad i hela friden du är avundsjuk på mig för vet jag inte, men det kanske du vet?

    SvaraRadera
  8. Skattesänkningar har ju kommit de med de lägsta inkomsterna mest till godo, en tusenlapp mer i månaden för en låginkomsttagare,tar mera tätt än om Juholt får en skattesänkning på 5 papp.

    Jag kollade skattetabellen för Oskarshamn, 32 kolumn 1,efter det har Håkan betalt runt 460 000 kr i skatt, det får vi mycket välfärd för och det ska han ha en eloge för.
    Ingemar, du tycker vad jag kan förstå, att han skulle betala mera.
    Men kan du vara lite mera precis hur mycket det skulle vara?

    Henry Wahlström
    Västervik

    SvaraRadera
  9. Jag tycker Det ser ut mer och mer som vi går mot högerextremism i Landet.
    Reinfeldt har lagt ribban med lögner och manipulationer. taktiken har varit smutskasta motståndaren och utge sig som sosse.

    Nu kommer dessutom nästa högerparrti som är än värre nämligen SD.Det värsta är att unga hyklar dem.
    Mer ju mer media focuserar på dem.

    Så jag ser med förskräckelse på framtiden.
    Är det en nymodern form av Nazism som vi ser växa fram och som började växa fram synligt försya ggn då Alf Svensson drog igång att sjuka fuskade.
    Det blev vatten på kvaranen som fick förtrycket att växa mot sjuka, arbetslösa, ja t.o.m pensionärer.
    Detta verkar bara öka i styrka, och trots enorm kritik mot sjukskrivningslagen så ser det ut som om man än¨då enbart ska försämra den ännu mer.
    Dessutom ska fler enbart ha socialbidrag som försärjning och mer och mer belastas på kommuner som därmed tvingas dra in på äldrevård, o.s.v
    Vart är vi på väg.

    Gav inte häftet som Göran P lät hela Sveriges befolkning få del av nämligen Förintelsen någon lärdom.
    Jag börjar på alvar bli rädd över den politik som förs och den ton som högern för numera mer och mer öppet.
    D.v.s som Reinfeldt sa.Ungefär.
    De som inte jobbar vill han inga onödiga transfereringar ska gå till.

    Lyssna ordentligt se blicken när han säger så där. Se attityden.

    SvaraRadera