fredag 22 april 2011

Wanngård hade rätt

Det blev ett jävla liv på anhängarna av låglönearbetsmarknaden när Karin Wanngård blivande socialdemokratiskt oppositionsborgarråd råkar göra det en politiker inte får göra i dagens Konsensussverige – säga som det är; ungdomar ska inte behöva jobba med skitjobb. Dvs. och underförstått inte behöva jobba under orimliga villkor som de tvingas till av callcenter och andra företag där det ställs krav som är omöjliga att uppnå. (Se även Aftonbladets ledare i går)

image

Inga fasta löner, usla arbetsvillkor, tvång på att stämpla ut när de ska gå på toa, blåsningar på lön och semesterersättning. Det är inget fel på att jobba hårt men det är fel när arbetsvillkoren och anställningsvillkoren liknar slavvillkor.

Karin Wanngård sa det alla vet är sant. Hon gjorde inget fel utan det var högst hedervärt att säga sanningen. Felet var att Wanngård backade inför den samlade borgarpressens opinionstryck. Tvärtom, hon skulle stå på sig och tagit debatten om arbetsvillkoren på låglönearbetsmarknaden. Den striden hade hon fått större stöd i än hon troligtvis trodde.

Den låglönearbetsmarknad som håller på att växa fram i Sverige som liknar den som en femtedel av britterna får leva med och en stor del av USA:s löntagare lever under är inget annat än vad Wanngård så exakt beskrev som ”skitjobb”.

De enda som vurmar för dessa servicejobb med sina usla villkor är nyliberalerna som vill ha denna låglönearbetsmarknad för att förse den välmående medelklassen i storstäderna med billig service och som en lönenedpress på yrkesarbetarna så de vet vad som väntar om de kräver för mycket och för bra arbetsvillkor.

Den sociala rutschkanan är på plats: usel a-kassa och en sjukförsäkring som inte rehabiliterar utan utsorterar. Riktning: låglönejobben. Eller som Wanngård så träffade sa ”skitjobben”.

Text: Ingemar E. L. Göransson

1 kommentar:

  1. Jag brukar komma in på åtskilliga sajter med min disqusprofil. Där sådan inte finns tvingas jag ofta uppträda som anonym. Något som bär mig emot.Karin Wanngård försöker man nu kritisera, därför att hon framhåller en etablerad sanning. Nämligen, att det finns åtskilliga samvetslösa arbetsgivare, som missbrukar sitt arbetsgivaransvar och utnyttjar ungdomars utsatta situation, genom att tvinga på dem just skitjobb. Och där man varken tillämpar anständiga lönevillkor, eller en arbetsmiljö som är försvarbar. På alla sätt försöker borgarna komma åt S med nya pseudodebatter. Nu är det åter dags för Expressen att - uppmuntrade av 15 års - Mosa-Mona-kampanj - sprida ut turistskvaller om Håkan Juholt. Trots kännedom om denna skandalblaskas tveksamma metoder får nog Juholt ta sig i akt och inte visa upp några "blottor", inför denna form av journalistik.

    Med vänlig påskhälsning
    Sven-Eric Forsén

    SvaraRadera