fredag 12 augusti 2011

Den brittiska krisen är nyliberalismens yttersta ansvar

Det brinner i de brittiska storstäderna. På nytt kan man tillägga. Den utlösande faktorn denna gång är som så många gånger förr oklarheter kring ett polisingripande i storstädernas förorter. Misstroendet mellan ungdomsgenerationen och brittisk polis är grundmurat och funnits sedan Gud vet när.

DSC_0257

Resultatet ser vi i nyhetsrapporteringen; upplopp, plundring, mordbränder osv ett alltigenom destruktiv explosion av våld. Fördömandena av gärningsmännen och mobben är genomgående i alla media. Upploppen är lika progressiva som när textilarbetarna på 1800-talets mitt slog sönder sina maskiner då de rationaliserade arbetet. När nu ledarskribenterna nästintill tävlar i att ta till de hårdaste orden om det som sker så förstår de lika lite som den tidens fördömanden att en politiskt okunnig arbetarklass respektive en politiskt okunnig mobb agerar i desperation och utan en tanke på morgondagen.

Det började med Thatcher…

Självklart är det destruktivt och utan att skapa något vettigt att bränna ner och plundra men samtidigt är det inget att förundras eller förvånas över att det sker i Storbritanniens storstäder just nu. Nedskärningspolitiken som en gång började med Thatcher och fortsatte med Blair och nu får sin naturliga successionsordning med den nyliberalt färgade högerregeringen Cameron.

En orsak till att de som idag står längst ner på den samhälliga skalan och inte ser några politiska lösningar på sitt elände är sveket från arbetarrörelsen som i Storbritannien har kidnappats av New Labour och idag har ingen förankring i de mest utsattas mitt. Medelklassen som dominerar det politiska livet i dagens Storbritannien och har inga lösningar på den sociala krisen som skapat förutsättningarna för det som skett de senaste dagarna.

 

“…välfärdsstatens långsamma

sammanbrott i Storbritannien

hotar att bli demokratins Verdun…”

 

En gång i tiden var Storbritannien en välfärdsstat, inte med samma levnadsstandard som i Sverige men med en förhållandevis jämlik verklighet. När sedan Thatcher på 1980-talet genomförde sin demonteringspolitik visavi välfärdsstaten så möttes det av motstånd inte bara från fackföreningarna som drabbades av massarbetslöshet och anti-facklig lagstiftning utan också i ungdomskravaller i de flesta städer som Manchester, Liverpool och London.

Den ungdomsgeneration som kom att kalla sig Generation X och såg hur deras liv bara kunde bli sämre tog till gatan i en destruktiv odyssé sommar 1981. Till tonerna av ska-gruppen The Specials ”Ghost Town” gick gaturevolten som en löpeld över landet.

Desperation och meningslöst våld

Vad vi ser nu i Storbritannien i all sin desperation beror på en förtvivlan och ett förlorat hopp om en bättre framtid. Det är en ungdomsgeneration som på nytt ser hur de som har det redan bra skor sig med bonusar och höga löner medan ungdomsgenerationen har som i många fall deras föräldrar inget annat att vänta än fortsatt massarbetslöshet och ökad social misär.

När de senaste 30 årens fortsatta sociala nedrustning nu fortsätter och accelererar med Camerons regering ska ingen, absolut ingen, förvånas över det som sker på gatorna i Storbritannien. Föräldragenerationen har gett upp om sina ungar skrev någon journalist. Kan så vara, men de har inte gjort bara det, de har gett upp om att få ett drägligt liv och då återstår bara ett destruktivt beteende. Man har inget att förlora.

Vad vi ser är hur den av nyliberala politiker förda politiken skördar än en gång sin draksådd. Det brittiska samhället är idag mer tudelat än kanske på de senaste 100 åren. Vad mer, den nyliberala politik har tagit bort tron på demokratin som politiskt verktyg för förändring. Då återstår enbart anarkin, egoismen och att likt överheten roffa åt sig det man kan. Gatans illegala plundrare blir därmed bara en spegelbild av överhetens legala plundrare.

En tragedi

Det som sker i Storbritannien är en tragedi, men det är också sorgligt ur ett annat perspektiv. Den en gång så starka brittiska arbetarrörelsen har i sin nyliberalt påverkade metamorfos förvandlats till i bästa fall åskådare till ett sammanbrott i det forna välfärdssamhället där numera erbjuds intet annat än medelklassens hegemoni.

Gatans plundrare är inga hjältar, de är inga radikalismens förridare utan de är extremismens odlingslotter. Det är bland dessa som högerextremisterna, religiösa fundamentalisterna, anarkisterna, fascisterna och nynazisterna kommer att vinna sina proselyter och gatusoldater.

Det vi ser av hur välfärdsstatens långsamma sammanbrott i Storbritannien hotar att bli demokratins Verdun. Ett meningslöst slag som ingen kan vinna. Enbart en slakt på en dröm och ett annat samhälle. Och ansvaret för detta faller helt på medelklassen och dess nyliberala revolt.

Text och foto: Ingemar E. L. Göransson

TALLROTH (Repmånad) läser den!

0711_ 565

(Ett tack till Weiron Holmberg!)

Läs boken om hur det kunde bli så här och alternativet: reformismens återkomst ”Arbetarrörelsens kris – Mellan reformism och marknadsliberalism”.

image

Beställ den nu till förlagspris inkl porto och moms 190 kr (jfr bokhandelspris ca 240 kr). För ytterligare information se och varför inte boka en föreläsning kring boken se.
Maila ordochkultur@telia.com

32 kommentarer:

  1. 1997-2010 - Socialdemokratiskt styre.

    Människor ser sin vardag färgas av blod och förstörelse pga en liten klick kriminella.
    Du försöker resonera kring och indirekt försvara dessa kriminella.

    Det visar med all tydlighet vad som döljer sig under ytan på en vänsterextremist...

    SvaraRadera
  2. Vad ska Storbritannien basera sitt välstånd på? Storbritannien har sedan kolet tappade i betydelse inte så mycket råvaror och industrin har tappat stadigt i konkurrenskraft. Den engelska bilindustrin finns knappt kvar. Den blev utkonkurrerad bl.a. pga bristande kvalité och där har nog fackföreningsrörelsen en liten men dock större skuld än nyliberalismen.

    Det är enkelt att skylla på den sociala nedrustningen men svårare att tala om var pengarna ska komma ifrån.

    En ansvarslös invandringspolitik och brister i utbildningssystemet gör inte saken bättre men finns det inga pengar så finns det inga pengar. Finanssektorn kan köra med sina trolleritricks ett tag men nu går det inte längre.
    Det går inte att i längden låna till sitt välstånd. Det har inget med nyliberalism att göra men mycket med Keynesianism att göra och det är det senare vi ska göra upp med nu.

    SvaraRadera
  3. Markus A verkar inte läst det jag skrivet. Att förklara ett händelseförlopp och söka dess orsaker är inte att försvara det.
    Jag skrev "Gatans plundrare är inga hjältar, de är inga radikalismens förridare utan de är extremismens odlingslotter. Det är bland dessa som högerextremisterna, religiösa fundamentalisterna, anarkisterna, fascisterna och nynazisterna kommer att vinna sina proselyter och gatusoldater." Hur Markus kan få det till försvar för upploppsmakarna övergår mitt förstånd.
    Jag har en bakgrund som socialdemokratisk kommunpolitiker, fackligt aktiv och anställd på LO-kansliet - hur Markus kan få det till "vänsterextremism" säger mer om Markus än om undertecknad.

    Storbritannien har inte haft en ansvarslös invandringspolitik utan alla som varit medborgare i ett land tillhörande samväldet har haft rätt att bo vart som helst inom samväldet.

    SvaraRadera
  4. Kriminella som triggar varandra och utnyttjar det kaos som uppstår har vi sett förut, både i England och i andra länder. Din förklaringsmodell fungerar inte, den är dock typisk för en del av de mer extrema vänsterskribenterna...

    SvaraRadera
  5. Markus varken lyssnar eller förstår. Det finns bland de som deltar i upploppen kriminella, ja, men den större delen är människor som har tappat tron på ett bättre liv. Se sociologen Sarah Scuzzarelo (DN http://www.dn.se/nyheter/varlden/manga-unga-har-tappat-tron-pa-framtiden ) vet om du kallar henne vänsterextremist, men du kanske kallar alla vänsterextremist bara för de inte har exakt din åsikt. Inte speciellt konstruktiv debatt vill jag säga.
    Jag har INTE försvarat men försökt förstå vad som orsakat upploppen i London m.fl. städer i Englnad. Samma sak skedde på 1980-talet men även på 1960 och 1970-talen speciellt i invandrartäta områden.
    Jag har följt brittisk politik under lång tid och det som skett nu senast är för mig ingen nyhet. Det har varit som en tryckkokare i England under lång tid som en följd av nedrustningspolitiken som inleddes redan under Thatcher, fortsatte under Blair och nu på samma sätt med Cameron.
    Jag har varit i England ett stort antal gånger de senaste 4 åren och intervjuat mängder av politiker, fackföreningsfolk och vanliga människor och alla har varnat för den här utvecklingen.
    Ju större klyftor, desto större social oro och alltmer av desperation men även ökad kriminalitet som en följd av den sociala utförslöpan.
    Man kan inte bara fördöma i allmänna ordalag utan måste också försöka förstå för att kunna förändra menar många jag talat med.
    Jag beklagar att du inte orkar läsa det jag skrivet och betackar mig för att stämplas av dig eller någon annan som vänsterextremist eller extremist av något slag. Jag är demokrat och inget annat. men samtidigt stänger jag inte mina sinnen utan försöker förstå verkligheten.
    Det borde du också försöka göra, Markus.

    SvaraRadera
  6. Invandringen under New Labour, 12 år, blev
    3,2 miljoner människor. Ansvarsfullt?

    SvaraRadera
  7. Storbritannien med en befolkning på 61 miljoner och en invandring på 3,2 på TOLV år - alltså mindre än 300,000 per år kan väl knappast vara ngt att orda om. Dvs. motsvarar 0,5 % av befolkningen varje år och den inkludera alla nationaliteter.

    SvaraRadera
  8. Förtydligande: Den aktuella siffran för invandring till UK är 190.000 (2009) alltså inte ens motsvarande 0,5 % av befolkningen.

    SvaraRadera
  9. Britterna håller inte med. 70% anser att belast-
    ningen på offentlig sektor och arbetsmarknad
    blivit landet övermäktig. F ö skall invandring
    ställas i relation till ekonomins förmåga att
    integrera så många människor. 3.2 miljoner är
    som om hälften av Danmarks befolkning flyttade till GB, ett till ytan litet land, under 12 år.

    SvaraRadera
  10. Det som blivit brittisk offentlig sektor övermäktig och arbetsmarknaden är den nyliberala politik som drivit i landet sedan 1979, inget annat.
    Jag vet inte vilka britter du har intervjuat, jag vet att jag har intervjuat ett stort antal och varit i landet med jämna intervaller sedan mitten av 200-talet så jag tror att jag har tillräckligt på fötterna för att kunna uttala mig.
    Liknelsen med Danmark är ju rent av löjlig och helt irrelevant.
    F.ö. ifall du ska diskutera på min blogg gör du det under ditt namn då inlägg undertecknade Anonym kommer att tas bort.

    SvaraRadera
  11. Nej, huvuddelen av de som arresterats har ett digert brottregister bakom sig.

    Oavsett det, så är det de begår kriminella handlingar, det går liksom inte att komma runt det.

    Varför vissa vänsterdebattörer som du själv så gärna försöker relativisera och argumentera runt detta är inte förvånande, det brukar alltid vara så.

    Som den gamle mannen säger :

    http://tv.expressen.se/nyheter/utrikes/1.2526545/de-ar-jordens-avskum

    Vad gäller invandringen har du också fel. Se t.ex dokumentären "The inconveniant truth" som gjordes 2008

    http://www.channel4.com/news/articles/dispatches/immigration+the+inconvenient+truth/1933847.html

    England har liksom Sverige inte kunnat hantera den explosiva invandringsströmmen. I Englands fall bland annat ca 1 miljon polacker...

    Award-winning journalist Rageh Omaar investigates how immigration has affected Britain in a landmark three-part current affairs series.


    This first programme examines the views of Britain's native white population and settled immigrants towards newcomers which include East Europeans and African migrants. Omaar discovers a sense of resentment and anger towards recent immigrants which is not restricted to the white working class. Middle-class writer Richard claims his area of Wibsey is the last bastion of British civilisation in Bradford. His description of feeling marginalised as a white minority elsewhere in the city and of being made to feel unwelcome in his own country echoes both the warnings Powell made in his speech and the feelings of Matt and Dave, a working-class father and son in Lichfield who tell Omaar it is only a matter of time before there is violence and 'Rivers of Blood' become reality.

    Omaar discovers that whereas once immigration was considered a taboo subject, there is no longer such reticence about discussing it amongst the white middle-classes or the settled and second or third generation immigrants. In Brixton, South London, he meets Ricky, whose parents came over to Britain from Jamaica in the 1960s. His integration and sense of Britishness defies Powell's warnings of segregation of races but with his sense of patriotism comes criticism of the new wave of immigration. He complains to Omaar that Polish workers are undercutting his business and of encountering Eastern European immigrants who cannot speak English. Ricky's views are typical of the new immigration debate which goes beyond colour or race and is more focused on the economic repercussions.

    Omaar examines the political response to the moment when Powell's vision of 'rivers of blood' appeared to come true: the summer of violence in 1981 when cities all over Britain erupted in race riots. Tensions between immigrants and natives had found expression in conflicts between young black men and the police. He visits Toxteth to hear from people involved in the riots and talks to Lord Heseltine about the political response.

    Twenty five years and more on, Omaar learns that tensions between the settled population and immigrants are once again on the rise. Omaar meets recent immigrants who have been subject to racist attacks. One Somali asylum seeker who fled her war-torn country tells Omaar she fears for her life after speaking out about racist abuse in Bristol. Omaar assesses the current political response to these tensions.

    Omaar concludes that the country's response to the current immigration crisis has moved well beyond Enoch Powell. Grievances and resentment against immigrants are felt and voiced by a much larger constituency. Political response has followed this broader and more widespread concern; and Britain today is finally ready to be more honest and open about immigration than it was prepared to be in Powell's day.

    SvaraRadera
  12. Jag vet inte huruvida Markus A har tillgång till den brittiska polisens arrestregister eller enbart går på uppgifter från brittiska (höger)tidningar. Kan så vara men det har enligt oberoende iaktagare i brittiska media (BBC exempelvis) och kontakter jag har varit väsentligt bredare deltagande i upploppen än kriminella som tagit tillfället i sin hand och ägnas sig åt bland annat plundringar.

    Naturligtvis kan inte alla tusentals som demonstrerat eller på annat sätt varit ute på gatorna avvisas som "kriminella".

    Verkligheten är inte på något sätt så enkel som Markus tror utan upploppen är ett tecken på den frustration och desperation som finns längst ner i det brittiska samhället.

    Det är destruktivt, det är inte försvarbart med plundring och andra kriminella händelser, inte på något sätt. Men det finns en förklaring och försöker man inte förstå varför kan man aldrig lösa problemet som i grunden handlar om ett samhälle med allt större klyftor. Alltså det är i grunden ett socialt problem.

    SvaraRadera
  13. "Demonstrationer" i form av att sparka ner folk, slå sönder och råna affärer, sätta eld på hus och bilar, ja se det är inte vad jag kallar demonstrationer.

    Det finns lagar och regler för hur man demonstrerar.

    Det finns inga ursäkter för den sortens beteende vi sett, trots det så finns det ihärdiga vänsterdebattörer som försöker just ursäkta detta.

    Sociala problem finns och de har ökat våldsamt just pga den ohämmande immigrationen. Se den omtalade dokumentären jag refererade till och lär !

    Labourledaren Ed Miliband sa att upploppen var ”vidriga” och att ”det får inte fortsätta på det här viset”.

    Men, jag antar att Miliband är en högerhejduk i dina ögon ...

    SvaraRadera
  14. Markus fattar uppenbarligen inte vad jag säger. du beskriver en del av det som hänt - inte helheten. det du beskriver är mobbens agerande och för det finns inga ursäkter men möjligen förklaringar.

    Orsaken ligger inte i myetn om den ohämmade immigrationen utan i ett samhälle där den sociala nedrustningen och välfärdsstatens sammanbrott skett.

    I sina sista ord ställer sig därmed Markus i samma divison av mytskapare som SD eller anti-muslimska grupper i UK.

    Inget trevligt sällskap eller hur?

    SvaraRadera
  15. PS Miliband har rätt när han säger det kan inte fortsätta på det här viset men det fodrar en annan politik där klyftorna minskar inte ökar, där rasismen trängs tillbaka och inte ökar osv.

    SvaraRadera
  16. I England likt andra länder råder social nedrustning och välfärdsstatens sammanbrott just pga den okontrollerade immigrationen. Välfärdskakan tunnas ut med fler och fler munnar att mätta.

    I Englands fall är det ytterligare komplicerat pga lönedumpning av t.ex 1 miljon immigranter från Polen som slagit ut den svagare delen av engelsk arbetarklass.

    Se dokumentären i 3 delar som visar verkligheten som sagt
    http://www.channel4.com/news/articles/dispatches/immigration+the+inconvenient+truth/1933847.html

    eller välj att blunda.

    SvaraRadera
  17. Absolut fel och en myt som sprids av främlingsfientliga krafter. den sociala nedrustningen beror på den nyliberala politiken där välfärdsstaten tillåts förfalla och avindustrialiseringen genomförs som ex i UK.

    Det finns inga belägg för det du säger, tvärtom.

    SvaraRadera
  18. Påstår du att den seriöse, prisbelönte engelske journalisten Rageh Omaar skulle sprida myter ???

    Man häpnar !
    Han är så långt från främlingsfientlig som man kan komma, läs på !!!

    SvaraRadera
  19. Gud vad tröttsamm rasistpartiet SDs nätmobb är.

    SvaraRadera
  20. Markus, det är vad du skrev som blåser under främlingsfientligheten. Du är den som skriver att det är "I England likt andra länder råder social nedrustning och välfärdsstatens sammanbrott just pga den okontrollerade immigrationen."
    Vilket du inte har något stöd för utan är det vanliga skeva misstolkandet som SD och andra står för.

    Du skriver att "pga lönedumpning av t.ex 1 miljon immigranter från Polen som slagit ut den svagare delen av engelsk arbetarklass". Vem är det som i detta fall bedriver lönedumpning? Arbetsgivarna inte de polska arbetarna som utnyttjas. Det är en konsekvens av att Thatchers anti-fackliga lagstiftning möjliggör detta.
    Vad jag känner till så har Unite i Sheffield bedrivet ett framgångsrikt arbete för att organisera de polska arbetarna och för att få igenom kollektivavtal i nivå med branschen.Alltså det är inte de polska arbetarna som bedriver lönedumpning.

    Dina argument är bara de vanliga, felaktiga och okunniga påhitten som kommer från exempelvis SD.

    Jag häpnar att du försöker med den här bluffen som inte har stöd i verkligheten allra minst från fackligt håll i UK.

    SvaraRadera
  21. Hur var svaret på min fråga ?

    Påstår du fortfarande att den seriöse, prisbelönte engelske journalisten Rageh Omaar skulle sprida myter ???

    Se dokumentärserien - den är inte rolig men viktig för att förstå det moderna engelska samhället.

    Vad gäller ansvar : 1997-2010 - Socialdemokratiskt styre.

    SvaraRadera
  22. Markus, ursäkta men har du läst vad jag skrivit? New Labour fortsatte bara Thatchers politik.

    Jag påstår att du sprider myter och vantolkar i främlingsfientlig riktning. Det är du som skyller på "okontrollerad immigration", det är du som skyller lönedumpning på polska arbete inte på skrupelfria arbetsgivare.

    Jag har inte yttrat mig om Rageh Omaar, det gör jag när jag sett programmen men inget i det långa citatet stödjer dina uppfattningar.

    SvaraRadera
  23. Jag antar att du inte förespråkar de engelska socialdemokraterna som någon politisk lösning då med tanke på hur de ställt till det...

    Se dokumentären, den är omskakande.

    Att England som redan från början hade stora sociala problem och svår arbetslöshet enkelt skulle kunna svälja miljontals immigranter på kort tid ... tja den som tror det tror nog månen är gjord av ost...

    SvaraRadera
  24. Det finns inget i det långa citatet som stödjer din uppfattning att det är immigranternas "fel" utan snarare att det finns bland delar av den brittiska befolkningen en rasism.

    Nu är det knappast någon nyhet. Kolonialmakten Storbritannien var djupt rasistisk och att sådant fortlever är ingen nyhet.

    Felet du gör är att skuldbelägga immigranterna, det är de som är skyldiga till att de själva blir utsatta för rasism och främlingsfientlighet.

    Från 1980-talet och framåt, dvs från Thatcher över Major, Blair och till Cameron har det i princip varit samma politik som förts i UK - en marknadsliberal, nyliberal, politik som har ökat klyftorna, permanentat arbetslösheten främst bland immigranter, ungdomar , ensamstående mödrar osv.

    Den politiska lösningen är inte ökade klyftor utan en politik som bygger på solidaritet och jobb inte en arbetsmarknad där en femtedel lever på en minimilön på £5,93/timma och jobbar deltid.

    Orsaken till de svåra sociala problemen i UK ligger i den misslyckade politiken som drivits sedan 1979. I vart fall har politiken förvärrat dem avsevärt - långt mer än vad som kunde ha undvikits om välfärdsstaten istället hade vårdats och inte avvecklats.

    Jag har följt brittisk politik under många år. Jag har intervjuat många på olika nivåer i det brittiska samhället. Jag tror mig bättre kunna bedöma utvecklingen än vad du gör med din ensidiga nästan papegojliknade litania över immigranternas s.k. "ansvar" för sin egen utsatthet.

    f.ö. 1981 års kravaller var till stora delar en ungdomsrevolt men också politiska oroligheter p.g.a. missnöjet med Thatchers politik. Att tolka dem som raskravaller är förlov sagt ensidigt.

    SvaraRadera
  25. Jag skuldbelägger inte immigranterna på något sätt. Där har du helt fel och väljer en felaktig retorik.

    Problemet är de regeringar som utan hänsyn till den faktiska verkligheten tillåtit den enorma inflyttingen av människor trots de enorma sociala problem som redan fanns, det system med lagar och förordningar och trots den arbetslöshet som landet brottades med redan från början.

    Tyvärr är England ett alltmer rasistiskt land där rasismen inte bara riktas mellan anglosaxare och andra men i nästan större omfattning mellan olika grupperingar av invandrare. Den rasismen underbyggs av en katastrofal immigrationspolitik.

    SvaraRadera
  26. Du påstår att det är immigrationens fel att det är kris i Storbritannien. Jag menar att det beror på den nyliberalt färgade politiken som har raserat välfärdsstaten Storbritannien, en politik som pågått sedan 1979 då Thatcher vann valet.

    Social oro kommer ur sociala förhållanden inte ur förekomsten av immigranter.

    Du pratar i nattmössan precis som SD i Sverige eller andra som har påverkats av främlingsfientliga tankar och idéer.

    Nu får den debatten vara slut för den här gången. Jag tar mig friheten att på min blogg ta det beslutet. Vilket innebär att detta är det sista inlägget. Jag hoppas du respekterar detta, om inte kommer nya inlägg att tas bort. Allt har sin tid och jag har annat att göra, väsentligt viktigare än att ägna min tid åt att dra om dina fantasier.

    SvaraRadera
  27. Ska det inte gå att föra en sansad debatt utan påhopp om nattmössor och fantasier ?

    Immigrationspolitiken är del i problematiken som England nu upplever. Liksom den fria rörligheten inom EU där vi har extremt fattiga länder sammankopplade med rika länder (relativt sett) liksom de dåliga lagar vad gäller arbetare, minimilöner etc som existerar i England.

    Jag är inte rasist, jag tror inte du är det heller.
    Jag är för invandring, speciellt arbetskraftsinvandring till Sverige, är du ?
    Det har vi historiskt sett haft för lite av i Sverige, speciellt vad gäller specialkompetenser.

    Sociala förhållanden kan påverkas i mycket hög grad av hur invandringspolitik bedrivs.

    Om du ser på dokumentären så kommer du kanske att ändra uppfattning vad gäller social oro mellan olika grupper i samhället.

    Varför är du så upphängd på Thatcher ? 1997-2010 regerade socialdemokrater i England, svårt att komma runt, ändå vill du undvika det och går som katten runt het gröt i det avseendet.

    Labour (socialdemokraterna) är uppenbarligen inte lösningen på problemen.

    SvaraRadera
  28. Uppenbarligen har du svåret att förstå vad jag skriver:
    Social oro är orsakad av sociala förhållanden. De sociala förhållandena har försämrats i Storbritannien sedan 1979 och denna utveckling har berott på landets politiska ledning oavsett vem som styrt; Thatchter, Major, Blair och nu Cameron då alla har nedrustat den brittiska välfärdsstaten då den politiken haft nyliberala förtecken.

    Alltså, de sociala oron i UK beror på den POLITIK som bedrivits sedan och med start 1979 INTE beroende på invandrarna som du påstår.

    Klart och förhoppningsvis förstått nu??

    SvaraRadera
  29. Jag skriver ju att de dåliga sociala förhållandena beror på just den förda POLITIKEN och hur det engelska samhället ser ut. En del av den POLITIKEN är immigrationspolitiken och EU-politiken med fri rörlighet.

    Klart och förhoppningsvis förstått nu??

    SvaraRadera
  30. Nej, du har inte fattat vad jag säger. Det är inte immigranterna som är problemet som du inbillar dig precis som SD exempelvis utan den nyliberala avregleringspolitiken som har nedmonterat välfärdsstaten.

    Vi har helt olika syn på orsaken till problemen och kommer troligen aldrig hysa samma syn.

    F.ö. det är du själv som satt nivån och tonläget genom att utpeka undertecknad som "vänsterextremist" och f.ö. med vilken rätt har du att ta upp min tid på min blogg med en svallvåg av inlägg?

    SvaraRadera
  31. Men snälla du, jag fattar men jag har ju aldrig pekat ut individer eller grupper som immigrerar som orsaker till problemen. Det är

    1. Immigrationspolitiken som är felaktig, den ansvarar politikerna för. Det finns klara gränser för ett lands kapacitet vad gäller att ta emot immigration i de välfärdssystem som vi har, England må ha dåliga sådana men kostnaderna är initialt enorma. Det ska vidare finnas en arbetsmarknad.

    2. Det är problemet med EU, dess medlemsländer med väldigt olika socioekonomiska förhållanden och den fria rörligheten som är problemet. Denna ansvarar politikerna för.

    3. Det är den lagstiftning England har vad gäller minimilöner, avtal etc som är ett problem. Denna ansvarar politiker, fack och arbetsgivare för.

    I Sverige har vi inte samma problem som England vad gäller 3. ovan i samma omfattning men vi har till exempel många som arbetar inom ROT eftersom vi har brist på dessa yrkesgrupper. Dvs vi subventionerar ROT jobb som utförs i större och större grad av tillfälliga gästarbetare, ofta med dåliga arbetsvillkor och svarta löner.


    Att de engelska socialdemokraterna under perioden 1999-2010 fört en dålig politik och nedmonterat välfärdsstaten ger inte mersmak för att låta detta parti husera vid köttgrytorna.

    SvaraRadera
  32. När ska du sluta? Du upprepar samma sak gång efter gång efter gång...

    Du har en uppfattning som ligger i linje med SD och det här är inget SD-forum.

    Diskussionen är avslutad, jag har inte tid att fortsätta att besvara ditt tjatande.

    SvaraRadera